Alsó tagozatos magyar diákok taroltak a világversenyen: zseniális a találmányuk

A szegedi csapat egy általuk megalkotott vakvezető robotkutyával indult a World Robot Olympiad döntőjén.

lego
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szegedi diákok különdíjat kaptak a World Robot Olympiad világdöntőjén az általános iskolások kategóriájában - adta hírül a Szeged.hu. A 9 éves Scurrah Linda, valamint a 8 éves Manai Delal és Kaszás Tamás egy általuk megalkotott vakvezető robotkutyával indult a versenyen, amivel korábban az országos döntőn is lenyűgözték a zsűrit.

A kiemelkedő eredményről a csapat vezetője, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára, Özvegy Judit számolt be, aki előzetesen azt is elárulta, hogy a gyerekek május óta dolgoztak a projekten. Először játéknak indult az egész, de végül komoly program lett belőle. Az ötletet egy látássérült zeneművész adta, aki korábban a vakvezető kutyákról beszélt a csapat tagjainak.

magyar-csapat
Fotó: facebook.com/WROHungary

- Egy egész várost építettek a gyerekek legóból, amelyben egy vak kislány közlekedik a vakvezető kutyájával. A robotkutya megáll az akadályoknál, hangjelzést ad a vakoknak és színjelzést a körülötte lévőknek, hogy figyeljenek a vak kislányra - mesélte a Szeged.hu-nak egy korábbi interjúban Özvegy Judit.

Az országos döntőn a zsűri nemcsak az egyedi ötletet díjazta, hanem azt is, hogy a második és harmadik osztályos diákok angol nyelvű prezentáció keretében mutatták be a találmányt. A világverseny döntőjére Dániában került sor, ahol a Robotkutya csapat a legfiatalabb versenyzők kategóriájában képviselte a Magyarországot, kirobbanó sikerrel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, melynek célja, hogy közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz a gyermekeket és fiatalokat, valamint ösztönözze őket, hogy a mérnöki, informatikai szakmát válasszák. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO Mindstorms elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Még több fiatal feltaláló

Az alábbi hét diák mind valami olyat tett le az asztalra, ami igazán figyelemre méltó, volt, aki az egészségügyet forradalmasította, mások a környezetvédelemért tettek. Nézd meg képeken, kik ők, és mit vittek véghez!

Ezt is szeretjük