Magyar orvosokról beszél a világ: senki más nem merte vállalni a csodatévő műtétet
Sikeresen lezajlott a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétje.

magyar-orvosok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyar orvosok sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. Az eredményes beavatkozásról a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményt adott ki péntek reggel, amelyben azt írták, az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő, több mint 30 órás műtétet a dakkai központi katonai kórházban folytatta le egy 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat Csókay András idegsebész vezetésével.

A nem mindennapi beavatkozást a világon sehol máshol nem vállalták az eset elképesztően bonyolult és rizikós mivolta miatt. A magyar alapítvány szakértői csoportja már 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenységet teljesített, amikor 2017-ben felkérték őket az akkor másfél éves Rabeja és Rokeja szétválasztására.

"Imádkozni kezdtem"

Csókay András, a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa 2018. decemberében a Képmás magazinnak azt nyilatkozta, álmában nem gondolta volna, hogy sziámi ikreken segíthet, de amikor megtudta, hogy senki más nem vállalta a feladatot, imádkozni kezdett a tudományos ötletért. Végül rájött, hogy nem nyitott műtéttel kellene elválasztani az ikrek ereit, ehhez pedig megtalálták Hudák Istvánt, aki egyedülálló módon érpályán keresztül tudta különválasztani az agyi ereket.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedomnak, vagyis Szabadság hadműveletnek elnevezett műtétsorozat első fázisában 2018-ban szintén Dakkában Hudák István érsebész vezetésével tehát endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös, agyi fő szállítóér-szakaszt.

Budapesten is jártak az ikrek

A második, plasztikai sebészeti fázisra Budapesten került sor. A gyerekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, majd január 25-én, vizsgálatokat követően megtörtént a speciális, magyar tervezésű expander-implantátum-rendszer beültetése Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével és a Semmelweis Egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével - írta az MTI.

Az eszközzel fél éven át folyamatosan tágították a fejbőrt és a lágyrészeket, míg végül sor kerülhetett a műtétsorozat harmadik fázisára. Ez volt a tegnapi, végső szétválasztás Csókay András vezetésével: összesen 19 orvos, valamint 16 műtős, asszisztens és dokumentációs szakember közreműködésével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közleményben hangsúlyozták, hogy túl azon, hogy a két hároméves kislánynak lehetőséget adtak a jobb életre, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak, mert új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. Jelenleg stabil az ikrek állapota, de hozzátették, hogy később előfordulhatnak szövődmények.

A kiemelt képen Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely látható. Forrás: MTI/Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

28 évesek és boldogok a kétfejű sziámi ikrek

Abigail és Brittany teljesen egészségesen élik mindennapjaikat, annak ellenére, hogy bizarr módon egy test jutott kettejüknek, miközben a két lány lélekben teljesen más személyiség. 

Ezt is szeretjük