Lopják az interneted, és nem is tudsz róla? Ha feltörték, nagy veszélyben lehetsz

A wifi hálózatok negyedének nincs jelszavas védelme.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte több mint 31 millió wifi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab arra derített fényt, hogy minden negyedik nem biztonságos, és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat, könnyedén hozzáférhető és felhasználható a hackerek számára.

A Kaspersky Security Network szerint* a világban található wifi hálózatok negyedének nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető.

Veszélyben vannak az adataid?

A hotspotok mindössze 3%-a használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű - Biztonságú - Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt: az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez. A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy, a WEP-nél biztonságosabb protokollja.

Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Például ha a wifi gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszót használ - például vendéglátóegységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó -, akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni, és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

A titkosítatlan wifi hotspotokat legnagyobb arányban használók top 20-as listáját többek közt olyan népszerű turisztikai országok alkotják, mint Thaiföld, Franciaország, Izrael, vagy az Amerikai Egyesült Államok. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

A szakértő tanácsai

- Azt javasoljuk, hogy a felhasználók lehetőleg továbbra is legyenek résen amikor wifi hálózatra csatlakoznak - mondta Denis Legezo, a Kaspesky Lab antivírus szakértője. - Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, úgy mint mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra - Facebook, Gmail -, és ne küldjenek azokon bizalmas információkat.

Amennyiben fontos adatokat teszünk elérhetővé külső fél számára, az komoly veszéllyel, akár anyagi veszteséggel járhat. Természetesen kiemelten javasoljuk az adatforgalom védelmét, például VPN technológia alkalmazását - ez egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat, a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva.

Ezt is szeretjük