Alattomos vírusra figyelmeztetnek a szakértők: ezt teszi a géppel, ha kikapcsolod

Íme, a Kaspersky Lab 2017-es kiberveszély-előrejelzései.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kaspersky Lab szakértői csapata, a GReAT széleskörű tapasztalata alapján évente elkészíti a Kiberveszély Előrejelzéseket. A 2017-es lista olyan veszélyeket említ, mint a személyre szabott vírusok és eszközök, a támadók azonosításának növekvő nehézsége, az internet világának törékenysége, és a kibertámadások fegyverként való használata az információs háborúban.

Olyan vírusok megjelenésére is számítanak, amelyeket az első újraindítás töröl a gép memóriájából. Ezeket általában kémkedésre és azonosítók gyűjtésére használják az olyan támadók, akik el akarják kerülni a fertőzés felfedezését.

További veszélyek 2017-ben

  • Az információs háború elterjedése: 2016-ban a világ elkezdte komolyan venni a hackelés útján szerzett információk agresszív céllal való netes megosztását. Az ilyen támadások valószínűleg gyakoribbak lesznek 2017-ben, és fennáll a kockázata annak, hogy a támadók ki fogják használni az emberek hiszékenységét, úgy, hogy manipulálják a lopott adatokat, vagy azoknak csak egy részét teszik közzé.
  • Ezzel párhuzamosan a Kaspersky Lab az önjelölt igazságtevő hackerek nagyobb számára számít, akik állítólag a közjó érdekében hackelnek és osztanak meg adatot.
  • Nagyobb kiszolgáltatottság a kiberszabotázzsal szemben: az infrastrukturális és termelési rendszerek gyakran kevés védettséggel vagy teljesen védtelenül vannak jelen az interneten, ezért nagy a kísértés a fejlett kibertámadók körében, hogy kárt vagy fennakadást okozzanak ezekben a különösen feszült geopolitikai viszonyok között.
  • Mobilkémkedés: a Kaspersky Lab több, mobilkészülékeket célzó kémkedési kampányra számít, mivel bűncselekmények esetén a biztonsági ipar nehezen tud hozzáférni az mobilszolgáltatók rendszereihez.
  • Pénzügyi támadások mint árucikkek: a Kaspersky Lab arra számít, hogy a támadások során megszerzett adatok új, eladható áruként jelennek meg a feketepiacon.
  • Pénzügyi rendszerek kompromisszuma: ahogy nő a pénzügyi rendszerek népszerűsége és elterjedtsége, úgy egyre érdekesebbek a kiberbűnözők számára is.
  • Megtörik a bizalom a zsarolóvírusok felé: a zsarolóprogramok megjelenésének száma folyamatoson nő, ezért a Kaspersky Lab arra számít, hogy a támadó és az áldozat közötti bizalmi kapcsolat gyengül - ez a kapcsolat azon alapul, hogy a fizetés következményeként visszakaphatják elvesztett adataikat -, és a kiberbűnözők ezáltal kevesebb kedvvel próbálnak zsarolóvírusok árán pénzhez jutni. Ez fordulópont lehet az emberek fizetőkészségében.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

  • Készülékintegrálás a túlzsúfolt interneten: mivel az IoT gyártók továbbra is védtelen eszközöket gyártanak, és ezzel óriási veszélyforrást hoznak létre, fennáll a lehetősége, hogy a kiberbűnözők kezükbe veszik az IoT eszközök irányítását, akár azok működését is leállíthatják.
  • Digitális reklámok vonzereje: várhatóan nő a reklámiparban a célközönség követésére és targetálására használt eszközök bevetése. Ugyanígy a hirdetési hálózatok, amelyek IP-címek, ujjlenyomat-böngészők és bejelentkezések kombinációját alkalmazzák a legszélesebb közönség elérése érdekében, a kiberbűnözői kémkedések célkeresztjébe kerülhetnek.
Ezt is szeretjük