Mire figyelj autóvásárlásnál, ha nem nőttél túl magasra?
Szakértői tippek!
Erre kell odafigyelned, hogy a testmagasság ne számítson. (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem mindenki olyan szerencsés, mint a modell alkatú lányok, akik a tökéletes alakhoz még légies magasságot is kaptak. És mivel a népesség átlag testmagassága az utóbbi száz évben rohamosan nőtt, a cégek is ehhez a tendenciához alkalmazkodnak.

De mit tehet az, aki nem éri el a 160 centiméteres testmagasságot, mégis saját autót szeretne, amiből ő is ugyanolyan jól látja az utat, mint bárki más? Ebben a témában Balla Katalintól, az országos használt autó kereskedői hálózattal rendelkező Das WeltAuto értékesítőjétől kaptunk hasznos tanácsokat.

- Vannak kimondottan olyan autótípusok, amelyek előnyösek az alacsonyabb hölgyek számára? Mi teszi őket azzá?

- Kimondottan olyan autótípus nincsen, ami előnyösebb lehet egy alacsonyabb hölgy számára. Nyilván ez egyénileg változó. Amit az ideális autó kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az autóban az üléslap, vagyis az ülésmagasság minél magasabbra állítható legyen, az ülés minél előrébb tolható legyen, illetve hogy a kormány négy irányban is állítható legyen.

- A kis autók automatikusan előnyösebbek az alacsony nőknek?

- A kis autó nem feltétlenül előnyösebb egy alacsonyabb hölgynek. Sokan jobban szeretik például a városi terepjárókat, mert ezekből jobban rálátnak az útra, nagyobb biztonságban érzik magukat benne ezáltal.

- Milyen egyéb felszereltséggel lehet korrigálni az alacsony testmagasságot?

- A felszereltségben nagyon fontos tehát az ülés állítása, a kormány variálhatósága, illetve a beltérben fontos, hogy minden műszer, kezelési gomb könnyen elérhető legyen a vezetőnek, tehát ne vonja el semmi a figyelmét a forgalomról, az úttestről. Továbbá előnyös lehet még a parkolóradar, így könnyebb a parkolás is az autóval, pláne egy alacsonyabb hölgynek. De ha ez nincs az autóba szerelve, minimális ráfordítással utólag is beszerelhető.

- A vezetőülésre rakott kispárna is megoldás lehet? Mit mondasz erről mint szakember?

- A vezetőülésre rakott kispárnát semmiféleképpen sem javasolnám, hiszen az könnyen elmozdulhat, akár egy erős fékezésnél, hacsak nem egy speciális párna, például gumipárna, ami nehezen mozdul el. De nincs is szükség párnára, ha az autóban minden kényelmi funkció megvan az ülés és a kormány állítására.

- Tükrök, első-, hátsószélvédő-kialakítás, tartóoszlopok - van valami speciális szempont, amire figyelnie kell egy alacsony nőnek?

- Tapasztalataim szerint a legtöbb hölgy azokat az autókat szereti, amiből látja az autó orrát. Azonban amire valóban érdemes odafigyelni egy autó kiválasztásánál, hogy az "A" oszlop - a megfelelő ülésmagasság beállítása után - ne zavarja a kilátást, a hátsó szélvédő legyen megfelelő nagyságú, ugyanis vannak olyan kialakítású autók, ahol ezek nem valósulnak meg. Győződjünk meg továbbá arról is, hogy a két külső visszapillantó megfelelő nagyságú legyen, hiszen ez is elősegíti a biztonságos közlekedést.

Ezt is szeretjük