Ezt mindig ellenőrizd a webshopban, mielőtt rendelsz: sokan trükköznek vele
Minden ellenőrzött webáruháznál talált jogsértést az ügyészség, ezért nem árt vigyázni.

online-vasarol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tizenhat webáruház szerződési feltételeit vizsgálta az ügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében, és mindegyikben talált törvénysértő kikötést - közölte Szabó Ferenc Pest megyei főügyész az MTI-vel. A közlemény szerint olyan webáruházakat ellenőriztek, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket vagy gépjármű-alkatrészeket forgalmaznak.

A Pest Megyei Főügyészség a vállalkozásokat a jogsértések önkéntes megszüntetésére szólította fel. Az ügyészek számos olyan rendelkezést találtak, amelyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak. A webáruházak például belefoglalták a szerződésekbe, hogy bármikor egyoldalúan módosíthatják a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.

Az irányadó jogszabályok szerint internetes vásárláskor a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól, és visszaküldheti a terméket - ebben az esetben a korábban kifizetett vételár és postaköltség is visszajár. Ezzel szemben a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék - írták.

Mielőtt véglegesítesz egy internetes rendelést, nem árt átolvasni a szerződési feltételeket és ezek tudatában elküldeni a kérésedet. Ez abban az esetben különösen fontos, ha nagyobb összeget fizetsz ki a megvásárolt áruért vagy szolgáltatásért. Amennyiben a webshop jogsértést követ el, jelezd azt a fogyasztóvédelem felé.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Baranovszky György az M1-en azt mondta, a webáruházak nem csupán kötelezettségből működnek együtt a fogyasztóvédelemben érintett szervezetekkel, hanem azért, mert nekik is ez az érdekük. A vállalkozók rendszerint nem szándékosan károsítják meg a fogyasztókat, de rengeteg előírásnak kell megfelelniük, ezért hibázhatnak - fogalmazott.

Fotók: Getty Images

Cuki maszkot rendelt a neten, horrorálarcot kapott

Nem csak a szerződési feltételekkel kell óvatosnak lenni. Igaz, sok terméket jobb áron kínálnak a webáruházak, és a csomagolás is csábító lehet, de vigyázat, nem minden arany, ami fénylik!

Ezt is szeretjük