Sosem költöttünk még annyit az interneten, mint tavaly: elképesztő az összeg

Több mint ezermilliárd forintot költöttek a magyarok tavaly online egy felmérés szerint.

online-vasarol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyarországról indított internetes kiskereskedelemben elköltött vásárlások összértéke meghaladta az 1000 milliárd forintot tavaly, ami nagyjából 13%-os növekedést jelent - derül ki az eNet Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2018-as e-kiskereskedelmi elemzéséből. Négy év alatt több mint két és félszeresére nőtt a belföldi e-kiskereskedelmi piac.

Míg 2014-ben csupán 273 milliárd forint volt a webáruházak belföldi online nettó forgalma, 2018-ban már elérte a 669 milliárd forintot. A több mint ötezer e-kiskereskedő internetes értékesítése alapján a teljes kiskereskedelmen belül az online értékesítés aránya elérte a 7%-ot, ami 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Ezermilliárd forintot költöttünk a neten

Már minden második online vásárló külföldről is rendel - 3,1 millióan -, és tavaly az eNET becslése alapján bruttó 400-420 milliárd forintot költhettek el a magyar internetezők külföldi webáruházakban, piactereken. Mindez azt is jelenti, hogy a Magyarországról indított internetes kiskereskedelemben elköltött vásárlások összértéke két számjegyű növekedéssel meghaladta az ezermilliárd forintot 2018-ban.

Arra is rámutat az elemzés, hogy a vásárlások emelkedése külföldi webáruházakból óriási kihívást jelent a magyar gazdaságnak, mivel ilyen esetekben a termékeket egy futárcég közvetítésével csak behozzák az országba, és átadják a vásárlónak. Az eNet adatai szerint, míg 2017-ben egy online vásárlás átlagos értéke 13 400 forint volt, 2018-ban elérte a 15 400 forintot. Az egy online vásárlóra jutó éves, átlagos online forgalom pedig 111 ezer forintról 124 ezerre nőtt.

Mit vásárolunk a leggyakrabban online?

A legnagyobb volumenben értékesített termékkategóriák élén továbbra is a számítástechnikai eszközök állnak, ezt követik fej-fej mellett a szórakoztató elektronikai eszközök és a ruházati, sportruházati termékek. A dobogó harmadik fokán pedig a lakberendezési termékek állnak - közölték.

Az eNet jelezte: a magyarországi internetes kiskereskedelem 2018-as nettó forgalma 669 milliárd forintot ért el, míg a KSH adatai szerint 524 milliárd forintot, a GKI Digital mérése szerint 425 milliárd forintot tett ki. Az eltéréseket módszertani különbségek okozhatják, többek közt az egyes mérések eltérő adatfelvételi időpontjai, a kutatásokba bevont webáruházak meghatározása - azaz mely cégek kerülnek be az adatfelvételbe -, a vizsgált termékkategóriák száma - írták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A webáruházi felmérést az eNET 2019. március és május során készítette magyarországi webáruházak meghívásával. A kutatásokban nem szerepelnek az online értékesített szolgáltatások. A 2018. évi e-kiskereskedelmi forgalombecslést az eNET 2019 júniusában készítette.

Fotók: Getty Images.

Rendelt egy bögrét: nem hitt a szemének, amikor kibontotta

Az online vásárlás nagy lehetőség arra, hogy kényelmesen jussunk olyan dolgokhoz, melyekért egyébként üzletről üzletre kellene vándorolni, fizetéskor pedig sorban állni. Ám előfordulhat, hogy az ember pórul jár.

Ezt is szeretjük