Az ősi warik hatalmas birodalmat építettek ki bedrogozott sörrel: így szövetkeztek másokkal

Különös módját választották annak a wari törzs uralkodói, hogy megerősítsék hatalmukat.

warik jó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hajdanán Peru partvidékén uralkodott a wari törzs, akiknek birodalma az Andok déli részén feltehetően i. sz. 600-1000 között működhetett. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a törzs különös módját választotta annak, hogy szövetkezzen másokkal, méghozzá kábítószerrel kevert alkoholos itallal kínálták vendégeiket.

Az Antiquit folyóiratban megjelent kutatás sokakat meglepett, eddig nem volt arra utaló bizonyíték, hogy a warik partikat rendeztek volna a szomszédos törzsekkel, hogy pszichedelikus italozással erősítsék meg politikai és gazdasági kapcsolataikat.

A warik erős söre

A quilcapampai régészeti feltárások során egy wari „sörfőzdében" pszichoaktív hatással bíró növényi maradványokra bukkantak. Úgy tűnik, hogy az ősi törzs a sörét bódító magvakkal fűszerezte meg. A terület nagyjából 1100 évvel ezelőtt adott otthont egy dél-perui wari falunak, és a rendkívül száraz időjárásnak köszönhetően maradhattak fenn ilyen jó állapotban a régészeti leletek.

GettyImages-1003869768

Az 5% alkoholtartalommal bíró chicha alkoholos ital elkészítéséhez használt Schinus molle, azaz a perui borsfa elszáradt bogyóira bukkantak. Ezt a nedűt jelenleg is szokás fogyasztani a dél-amerikai országban. Ám a gyümölcsök között az Anadenanthera colubrina, a vilca nevű növény pszichoaktív magvaira is rátaláltak, ami azt mutatja, hogy a vallási és politikai elit a vilcát hallucinogén szerként használhatta az ókori Dél-Amerikában.

Quilcapampa területére feltételezhetően még a 9. század végén telepedett le pár család a wari anyaföldtől északabbra, és ők fedezhették fel a sör és a magőrlemény pszichedelikus kombinációját. Minden bizonnyal ezt a különleges élményt másokkal is szerették volna megosztani, és rájöttek arra, hogy ezzel megerősíthetik birodalmukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Testen kívüli élményt okozhatott az egyveleg elfogyasztása, hiszen ugyan emésztve veszít erejéből a növény magja, tudósok szerint a chichába elkeverve különböző kémiai folyamatok zajlódhattak le, amiknek köszönhetően még úgy is „beütött”. Az emésztés elnyújthatta az élményt, kedélyesen el lehetett ilyen bódult állapotban akár beszélgetni is.

Quilcapampa, a buliváros

Ugyan a chicha alapanyagaként szolgáló borsfa a környéken is nőtt, a vilcamagokat az Andok keleti részéről kellett áthozniuk lámakaravánok segítségével. Valószínűleg Quilcapampa apró települése központi szereppel bírhatott az időszakban, ahol olyan bitang erős chichát ihattak az érkezők, amit máshol nem. A wari törzsnek fennmaradtak a festett ivóedényei is, amiken itt-ott az Anadenanthera colubrina fa ábrázolása látszódik a jellegzetes maghüvelyekkel.

Az Anadenanthera colubrina fa magja,
Az Anadenanthera colubrina fa magja,

Már korábban is gyanakodtak a régészek, hogy a warik használhatták a vilcát, de arra eddig nem volt bizonyíték, hogy a chichához adták hozzá. Ez egy fontos mérföldköve lehet annak, hogy jobban megértsék, hogyan zajlott egykor a kereskedés és a szövetkezés a vidéken - a warik minden bizonnyal hatalmas lakomákat szervezhettek, ahol a vendégek delíriumos mámor közepette ismerkedhettek meg egymással és a másik kultúrájával. A közös spirituális élmény pedig szoros kapcsolatokat eredményezhetett.

warik .png

Azonban nem mindenki szerint ennyire egyértelmű az összeköttetés a chicha és a vilca között, Ryan Williams, a chicagói Field Museum kurátora úgy tartja, még hiányosak a bizonyítékok ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Még tovább folynak a kutatások az ügyben, hogy mindent eldöntő bizonyítékot találjanak arra, hogy tényleg drogos sörrel építették-e birodalmukat a warik.

Különös pigmeus törzs él az őserdő mélyén

Afrikában különböző pigmeusok élnek, a baka törzs tagjai hegyesre csiszolt fogaikról ismerhetőek fel.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Conlee, C., Kellner, C., Walker, C., & Noriega, A. (2021). Early imperialism in the Andes: Wari colonisation of Nasca. Antiquity, 95(384), 1527-1546. doi:10.15184/aqy.2021.118 CC BY 4.0, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük