Különös pigmeus törzs él az őserdő mélyén: a bakák az egyik legősibb népcsoport
Afrikában különböző pigmeusok élnek, a baka törzs tagjai hegyesre csiszolt fogaikról ismerhetőek fel.

pigmeus nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baka pigmeus törzsről úgy tartják, már legalább négyezer éves lehet, az egyik legősibb fennmaradt népcsoport Afrika őserdejében. A pigmeus kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy „akkora, mint egy alkar", amit még 2500 évvel ezelőtt, Hérodotosz idejében ragasztottak rájuk. Az elnevezés fennmaradt, mivel az idő múlásával különböző átvándorló hatalmak emberei is észrevették a viszonylag alacsony termetű, különös levélruházattal rendelkező figurákat a sűrű dzsungel fái között.

Ezen ősi törzs túlélésének épp ez volt a kulcsa, hogy csak igen kevesen detektálták őket az évezredek alatt, így békességben tudtak fejlődni és gyarapodni az erdőkben. Még a gyarmatosítások következményeiből, a rabszolgasorból is szerencsésen kimaradtak.

A baka törzs

Közvetlen szomszédjaik a bantuk, akikkel ugyan kereskedelmi kapcsolatot ápolnak, tiszteletben tartják egymás territóriumát. A nomád baka nép nem tölt el sok időt egy helyen, levelekből és ágakból épített kunyhóikból bizonyos időközönként kiköltöznek, és új területen telepednek le. Ez nem csak azért fontos, hogy tisztes távolságot tartsanak a bantuktól, hanem hogy ne merítsék ki környezetük tartalékait. Mindig adnak időt a természetnek regenerálódni - ez az egyik nagy lecke, amit érdemes lenne elsajátítani a modern, nyugati embernek is.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Élie Nzuzi / Wikipedia CC BY-SA 4.0, Keystone View Company / Wikipedia, borítókép forrása: Getty Images Huungary)

Ezt is szeretjük