Vörös kód lép életbe a rendkívüli időjárás miatt: az EMMI államtitkára közölte a felhívást

Péntektől kiadják a vörös kódot, ami várhatóan jövő szerdáig lesz érvényben.

jegviragok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának - EMMI - szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz - tette hozzá. A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely - mondta az államtitkár.

Közölte, országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága. Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat - mondta. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kitért arra is, hogy az intézményeknek be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. Fülöp Attila az Üdvhadsereg terézvárosi Új Kezdet Háza női hajléktalanszállóján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy január közepén már érvényben volt két napig a vörös kód, akkor 239 jelzés érkezett, és 114 embert helyeztek el intézményekben.

Hecker-Réz Ibolya, az Új Kezdet Háza vezetője elmondta, az intézményben népkonyhát üzemeltetnek, naponta 230 adag ételt tudnak készíteni, van nappali melegedőjük, és éjjeli menedékhelyet is nyitottak a téli időszakra.

Fotók: Getty Images

Ilyen az élet Los Angeles leghíresebb nyomornegyedében

A Skid Row Los Angeles legnagyobb nyomornegyede, ahol közel 5 ezren élnek borzalmas körülmények között. A körülbelül 52 háztömbnyi részen rengeteg a hajléktalan, akik közül sokan sátrakban laknak, de még többen vannak, akik az utcákon, a járdán alszanak. 

Ezt is szeretjük