5 dolog, ami igazán segít a fedél nélküli embereken - A hideg időszakban életmentő szereppel bírnak
Főleg a hideg időszakban nélkülöznek igazán az utcára kényszerült emberek - nem mindig a pénz számít, ezekkel a tárgyakkal is sokat lehet segíteni.

hajlektalan segitseg cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fedél nélkül maradt embereknek az év minden szakában szükségük van támogatásra, de főleg a hideg időben akár élet-halál kérdése is lehet az utcai járókelők fokozott figyelme.

Senkinek nem szabadna az utcán ébrednie, pláne nem a metsző hidegben. Magyarországon a vidéken lévő hajléktalanszállók már most túlzsúfoltak, Budapesten lehet találni még üres ágyakat, de félő, hogy a hideg, téli éjszakákon a több tízezer hajléktalan ember igényeit nem tudja ellátni a 19 ezer férőhelyet biztosító szállórendszer. A legtöbb hajléktalan ember vidéken él, ahol már most sokan az utcára kényszerültek.

Hajléktalanság helyzete Magyarországon

2019-ben a Február Harmadika Munkacsoport készített felmérést a hajléktalanokról. 8568 hajléktalan embert sikerült elérniük. Minden harmadik válaszoló a hajléktalantörvény ellenére az utcán aludt, 46%-uk még februárban is. Egyikük sem fél attól igazán, hogy megbüntetik - ez egyébként is az egyik leghaszontalanabb dolog, amit tenni lehet egy otthonát vesztett emberrel.

Mire van szükség a fedél nélkül maradt embereknek?

Sokan rosszul tudják, de a hajléktalan emberek 15%-a él közterületen, 79%-uk szállókon lakik, 6%-uk pedig átmeneti szállóhelyen. Többségükkel nem lehet az utcán találkozni. A megkérdezettek kétharmada szerint lakhatási támogatásra, szociális-mentális segítségre, több szálláshelyre és azok színvonalának javítására lenne szükség, emellett bérelhető lakásfelajánlásokra. A munkát, pénzbeli támogatásokat és a megfelelő lakhatás biztosítását látják szükségesnek, nagy az igény a pszichiátriai, addiktológiai kezelésekre és külön betegellátásra is.

Jelenleg is  zajlanak felújítások hajléktalanellátó intézményeknél, többek között most Gyulán és Komlón kezdődött meg nagyobb kaliberű újítás. Az utcán élő emberek többnyire a népkonyhára, nappali melegedőkre, éjjeli menedékhelyekre vagy átmeneti szállásokra támaszkodhatnak, amiknek a támogatása is nagy segítséget nyújt számukra. Érdemes megvenni időnként a Fedél Nélkül című lapot is, hiszen a terjesztők napi megélhetését jelenti - minden nyomtatványért 30 forintot kell kifizetniük, amit aztán továbbértékesítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tárgyak és intézmények

Hogyha valaki valóban hasznos ruhadarabokkal szeretne segíteni egy utcára került emberen, akkor a leghasznosabb tárgyak a meleg cipő, ruha, alsónemű, takaró, hálózsák, tisztálkodószerek, nedves törlőkendő, nőknek betét, illetve a a sátor. Emellett ennivalóval, buszjeggyel vagy bérlettel lehet még sok terhet levenni a vállukról. Gyakran előfordul, hogy a hajléktalan ember mellé szegődik négylábú társ, esetleg érdemes segíteni, elvinni állatorvoshoz, ennivalót adni neki, nyakörvet vagy pórázt biztosítani.

Több mint 240 hajléktalan emberek segítésére létrejött intézmény van ma Magyarországon, amiknek működését kisebb-nagyobb összegekkel lehet támogatni - így nem csak egy embernek lehet segíteni, hanem az alapítványokon keresztül egész csoportoknak.

 A Heti Betevő, Food Not Bombs főleg az utcára kényszerült emberek étkeztetésével foglalkozik, a Budapest Bike Maffia ételekkel, programokkal és pénzgyűjtéssel segít, az Utcáról Lakásba szervezet lakóhelyeket keres a rászorulóknak, A város mindenkié a hajléktan emberek jogaiért küzd, a Menhely Alapítvány pedig főleg szociális segítséget nyújt a fedél nélküli embereknek. Tavaly 47 millió forintot sikerült félretenniük, amiből a szállók poloskairtása és akadálymentesítése fog megvalósulni.

Egyre többen, és egyre gyakrabban veszik igénybe a hajléktalan embereknek létrejött intézményeket, szállókat, így a szervezetek és intézmények támogatása is egyre fontosabb. 

Milyen a négygyermekes család élete a hajléktalanszállón? Amikor a szeretet mindent legyőz

Örülnek, hogy az amerikai szálló lehetőséget adott nekik, hogy gyermekeikkel együtt élhessenek itt, és mindent megtesznek, hogy a kicsik boldogok és egészségesek legyenek. A legtöbben először nem ilyen fotókra számítanának.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük