Nők, akik fürdőszoba nélkül élnek az év minden napján - Nem is sejtjük, milyen érzés

Kézmosás, fogkefe, sampon - ami sokunknak természetes, a rászoruló, hajléktalan nőknek általában luxus. Most te is tehetsz azért, hogy ne legyen az!

torott-tukor-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

„Uram, te pedig megcsalsz minket, ott heverészel úri kedvedben a hidegben azzal az emberrel ott a padon, és bennünk nincs elég bátorság, hogy odaheveredjünk mellé, hogy odaheveredjünk melléd.” Lackfi János a Hajléktalan Jézus szobrának megszentelésére írt verset 2017-ben A hajlékkészítés zsoltára címmel, de gondolatai sajnos ma sem kevésbé aktuálisak.

Család, állás, otthon, megbecsülés - sokunk számára oly természetesek, hogy igyekszünk nem gondolni rá, a mennyi mindent lehet megszerezni és a mennyi mindent lehet elveszteni között milyen ijesztően kicsi csak a különbség. Tragédiák, betegségek, rossz döntések, bezáródó ajtók és életutak talán elválaszthatnak minket, az emberi méltósághoz való jog és annak vágya azonban mindannyiunkban közös.

Ezt vallják a #nemluxustaska kampány életre hívói is, akik rászoruló, nehéz helyzetben élő és hajléktalanná vált nőkön szeretnének segíteni, akik talán még kiszolgáltatottabbak. Hisznek abban, hogy a segítségre nem csupán a decemberi, karácsonyi időszakban van szükség, nemcsak ilyenkor fontos adományozni, hiszen a rászorulóknak egész évben szükségük van a társadalmi összefogásra, a hideg, téli hónapokban pedig mindennél jobban.

Ne legyen luxus!

A kampány, melyhez a Femina.hu, a Retikül.hu, a Dívány.hu és a Só&Bors is csatlakozott, céljait és eszközeit tekintve nem is lehetne egyszerűbb, egyúttal elemibb és alapvetőbb. Bele sem gondolunk, hogy ami számunkra természetes, legyen az egy kézmosás vagy épp az intim higiénia biztosítása, az egy utcán élő nőnek korántsem magától értetődő, és eszünkbe sem jut, hogy annak, akinek nincs fürdőszobája, nem a márkák, hanem élelmiszer és tisztálkodószer között kell választania.

A gyűjtés 2018. december 17. és 2019. január 31. között zajlik, arról, hogy pontosan hol tudod leadni a táskát, illetve bővebb információkról a kezdeményezés honlapján,  ide kattintva tájékozódhatsz.

A Kívül Belül Boldogság és az Ági Huszka Style szervezésében zajló kampány azt szeretné elérni, hogy utóbbiak a rászorulók számára se számítsanak luxusnak, ezért egy táskába összecsomagolva alapvető női higiéniás és fehérneműcsomagot gyűjtenek számukra, melyet a kampány zárása után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Szociális Központjában adományoznak a nehéz körülmények között élő nőknek. 

Olyan nőknek szeretnék adni ezeket a táskákat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, illetve hajléktalanná váltak, de természetesen ebben a helyzetben is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiségüket, amiben a táskák nagyon sokat tudnak segíteni. Lehetőségeikhez mérten szeretnék személyesen átadni a csomagokat több száz nehéz helyzetben levő és otthoni erőszak áldozatává vált nőnek és fiatal lánynak, előbbieken túl azzal a céllal, hogy az arcukra is csaljanak egy kis mosolyt.

Hogyan segíthetsz te is?

Először is, nézz körül a gardróbszekrényedben, és válassz ki egy viszonylag jó állapotban levő táskát, amire már nincs szükséged, nem hordod. Tegyél bele minden számodra nem luxus mindennapi higiénés terméket, aminek te is örülnél. Minden táska számít, még akkor is, ha úgy érzed, keveset tudsz csak adni. Add oda valakinek, akinek szüksége van rá, vagy add le a szervezőknek, illetve postázd el nekik. Az is sokat segíthet, ha használod a #nemluxustaska hashtaget, és megosztod a közösségi média felületein. Mesélj ismerőseidnek a kezdeményezésről, és motiváld őket is, hogy részt vegyenek benne.

A táskákba jó, ha olyan létfontosságú termékek kerülnek, mint a fogkefe, a fogkrém, a szappan, az egészségügyi szárnyas betét, a sampon - esetleg hajbalzsam -, a testápoló és a kézkrém, valamint olyan egyéb termékek, mint a tiszta bugyi - S-XL -, a tiszta zokni - 37-46 -, a papír zsebkendő, a hajgumi, hajkefe, dezodor, szájbalzsam, nedves törlőkendő, WC-papír, papucs, müzliszelet, valamint egy kedves, személyes üzenet tőled.

A szervezők azt kérik, ne kerüljön a táskába tampon, mosható betét, intim tölcsér, éles kés vagy borotva, gyógyszer, illetve olyan élelmiszer, ami 2019. június előtt lejárna. 

Higiéniai okokból kérik, hogy minden termék legyen új és bontatlan, amennyiben pedig zoknit vagy fehérneműt adsz, arra kérnek, mosd ki előtte. A táska legyen használható állapotban, ne legyen letörve a cipzár, vagy leszakadva az akasztó.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük