Erre figyelj, ha vonattal utazol karácsonykor - A MÁV javaslatai
Időt és pénzt is spórolhatsz, ha így veszed meg a jegyedet.

utazás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony környékén jelentős forgalomnövekedésre számít a MÁV. Ezért azt javasolják, hogy az utasok interneten, jegykiadó automatákból vagy pénztári elővételben vegyék meg a jegyeket.

A MÁV-Start adatai szerint tavaly december 24-26. között 267 ezren utaztak a járatokon, 3%-kal többen, mint egy átlagos hétvégén. Az újabb kedvezményeknek köszönhetően az idén decemberben a belföldi forgalomban 1,5%-os növekedés várható.

Az online jegyvásárlás a megoldás

A vasúttársaság elmondta, hogy a karácsony előtti egy hétben kifejezetten sokan választják az online jegyvásárlást, és az átlagos heti jegyvásárlási szám a másfélszeresére nő. Az ünnepi forgalomban a legtöbben a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Miskolc és a Budapest-Győr vonalon utaznak, és jönnek az ország minden részéből Budapestre. Tavaly a QR-kóddal bemutatható e-vonatjegy bevezetése miatt az adventi időszakban még vonzóbb volt az online jegyvásárlás, az idén pedig a menetrendváltástól az önkiszolgáló csatornákra nyújtott kedvezmények miatt várhatóan sokkal többen választják az internetes jegyvásárlást.

Az internetes jegyekre kedvezmény jár

Az interneten vásárolt, automatából kinyomtatott jegyekre 5%-os, e-vonatjegyre 10%-os, míg egyes, főképp csúcsidőn kívül közlekedő vonatra szóló e-vonatjegyre 20%-os kedvezményt ad a MÁV-Start. Az automatáknál december 18-24. közötti időszakban egy átlagos héthez képest 10-15%-os növekedés tapasztalható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor nagyobb forgalom várható idén az automatáknál is a menetrendváltástól megemelt, 5%-os kedvezmény miatt. A MÁV-Start adatai szerint a nemzetközi jegyvásárlások száma 2016-ban mintegy 19%-kal haladta meg az előző évit. A december a nemzetközi utazásoknál növekedést jelent a nyári hónapok után, így a tavalyi év végéhez képest az internetes vásárlásokban körülbelül 10%-os növekedés várható.

Ezt is szeretjük