Azt hiszed, jót teszel vele, pedig nagyon ártalmas: egy vízparti szokás, amivel jobb felhagyni

Az MME idén is arra kéri az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat.

hattyuk
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

Az etetés tömegesen sodorja veszélybe, és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - olvasható a közleményben.

Miért veszélyes a vízimadarak etetése?

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú, kenyérből és egyéb értéktelen táplálékból álló diéta megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A közlemény szerint problémát jelent még az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig látva a "sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol idén is elérhető az az ingyenes kinyomtatható plakát is, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetésének veszélyeiről.

10 csodálatos történet a madármentőktől

A Madármentő Állomás Mályi Facebook-oldalon folyamatosan betekintést nyújtanak szívbe markoló történeteikbe, küzdelmeikbe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba. A magával ragadó, gyönyörű, néha szívszaggató és mindig tanulságos történetek közül szemezgettünk néhányat.

Szívmelengető látni a gyógyult madár első repülését: 10 csodálatos történet a madármentőktől

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük