Érdekes felfedezést tettek a Marsról: sokkal több víz lehet a felszín alatt, mint ahogy azt korábban hitték

Hatalmas tavakat fedeztek fel a vörös bolygó felszíne alatt.

Víz a Mars felszíne alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A naprendszerünkben a Mars az általunk egyik legjobban ismert bolygó, hiszen a tudósok már régóta kutatják a felszínét, kialakulását, sőt egyes szakemberek szerint évmilliárdokkal ezelőtt olyannyira élhető lehetett a felszíne, akár a Földnek, és rengeteg víz volt rajta.

A kutatók azóta bebizonyították, hogy valóban van víz a Mars felszínén, ám a mostani tudásuk szerint ez túl sós és savas ahhoz, hogy élet alakuljon ki benne, valamint eddig úgy hitték, hogy csak elenyésző mennyiségben van jelen az égitesten. 2018-ban az európai Mars-kutató szonda, a Mars Express által készített radarképek szerint azonban a déli póluson jelentős vízmennyiséget találtak a felszín alatt.

Hatalmas tavak a Mars felszíne alatt

Az akkori adatok alapján a felszín alatt másfél kilométerrel egy 19 kilométeres tavat találtak, tavaly pedig a kutatók újabb három, egyenként 10 kilométeres állóvíz felfedezéséről számoltak be. A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új cikkben a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory két tudósa leírja, hogy több tucat hasonló radar-visszaverődést találtak a déli pólus körül, miután elemezték a Mars Express szélesebb körű adatait, de sok olyan területen van, amelyet legyen túl hideg ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon.

mars-víz1
Fotó: jacquesvandinteren / Getty Images Hungary

- Nem vagyunk biztosak abban, hogy ezek a jelek folyékony vízre utalnak-e, vagy sem, de úgy tűnik, sokkal elterjedtebbek, mint amit az eredeti tanulmány bemutatott. Vagy a folyékony víz gyakori a Mars déli pólusa alatt, vagy ezek a jelek valami másra utalnak - mondta Jeffrey Plaut, a JPL munkatársa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Az elemzés több tucat további fényes radar-visszaverődést tárt fel, sokkal nagyobb területen és mélységben, mint valaha. Egyes helyeken kevesebb mint egy kilométernyire voltak a felszíntől, ahol a hőmérsékleteket a becslések szerint -63 Celsius-fok hőmérsékletre becsülik - olyan hideg, hogy a víz megfagy még akkor is, ha sós ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a víz fagyáspontját.

mars-víz2
Fotó: Nazarii Neshcherenskyi / Getty Images Hungary

A kutatók kiszámították a felszín alatti jég megolvadásához szükséges hőt ebben a régióban, és megállapították, hogy csak a felszín alatti vulkanizmus magyarázhatja a folyékony víz lehetséges jelenlétét a déli pólus alatt. Azonban a déli póluson a közelmúltban történt vulkanizmusra nem találtak komoly bizonyítékot, ezért valószínűtlennek tűnik, hogy a vulkáni tevékenység okozta a jelenséget, így pontosan nem tudják megmondani, vajon mi okozhatta a radarképeken a fényvisszaverődéseket.

A jövő turistái ezeket a látnivalókat nézhetik meg a Marson: a szellemdűnéktől a Naprendszer legnagyobb kanyonjáig

Elképesztő természeti képződmények alakultak a vörös bolygó felszínén - képeken a szó szerint marsbeli tájak.

A jövő turistái ezeket a látnivalókat nézhetik meg a Marson: a szellemdűnéktől a Naprendszer legnagyobb kanyonjáig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük