Elképesztő panorámafelvételt mutatott a NASA marsjárója: a videón még a szél fütyülése is hallatszik

A felvétel olyan hatást kelt, mintha tényleg a Marson állnánk.

Perseverance panorámavideója
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A NASA már több marsjárót is felküldött a vörös bolygóra, jelenleg a legnagyobb figyelmet a Perseverance nevű robot kapja, ami 470 millió kilométer után 2021. februárjában landolt az égitesten. Az eszköz már számos felvételt mutatott érkezése óta, de az egyik legszebbet nemrég közölték.

A videón láthatjuk, milyen egy 360 fokos panoráma a Marson, ráadásul érdemes fülhallgatóval megnézni, hiszen így még a szél halk fütyülését is lehet hallani. Az interaktív felvételen az olyan fontosabb pontokat is megjelölték, mint az Ingenuity kísérleti marshelikopter, illetve a Jezero-kráter pereme.

Ősi élet után kutat a marsjáró

A Perseverance felvétele természetesen nem úgy lett rögzítve, ahogy mi azt a videón láthatjuk, hanem a NASA tudósai illesztettek össze 992 darab április 15-e és 26-a között készült képet úgy, hogy az panorámahatást keltsen. A hangfelvétel is valójában máskor, februárban készült, de a szakemberek szerint még mindig ez áll a legközelebb ahhoz, hogy az ember megtapasztalhassa, milyen egy másik bolygón állni.

A NASA marsjárója jelenleg dél felé tart, hogy megvizsgálja a Jezero kráter fenekét ősi mikrobiális élet jelei után kutatva. Az első hetekben a missziót vezető csapat egy alacsonyan fekvő, kilátást biztosító helyre irányítja a rovert, ahonnan meg tudja figyelni a kráter legrégebbi geológiai formációit, majd elindítják az automata navigációs és mintavételi rendszerét - közölte a NASA. A Perseverance június 1-jére végzett az üzembe helyezési szakasszal, letesztelte az oxigént generáló MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszerét, és végrehajtotta a technológiát tesztelő repüléseket az Ingenuity helikopteren. A kenyérpirítónyi MOXIE a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A Perseverance kamerái eddig több mint 75 ezer képet készítettek, mikrofonjai először rögzítettek a Marson hangokat. A misszió tudományos feladata, hogy tanulmányozza a Jezero krátert, így a tudósok megérthessék a régió geológiáját és a lakhatóságát, múltbéli lehetőségét, valamint hogy ősi, mikroszkopikus élet jeleit kutassák. A missziót vezető kutatók a legimpozánsabb kőzet- és üledékmintákat azonosítják és begyűjtik, a jövőbeli missziók pedig lehozhatják ezeket a Földre alaposabb tanulmányozásra. A Perseverance méréseket és teszteléseket is fog végezni, melyek a Mars jövőbeli, emberek és robotok által végzendő feltárását fogják segíteni.

7 éve lakik a Marson a NASA robotja: bámulatos fotókat készített

A marsjáró még szelfiket is készített a vörös bolygón.

7 éve lakik a Marson a NASA robotja: bámulatos fotókat készített

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük