Rejtélyes világ bújik meg a sarki jég alatt: videón, ahogy a kutatók látták az élőlényeket

Az Antarktisz jege alá kamerát vezettek, így fedezték fel a rejtett vízivilágot.

GettyImages-1317716617

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A vastag jég- és hótakaró alatt rejtőző Antarktisz kétségkívül a világ egyik legmisztikusabb, legkevésbé feltérképezett helye. Csaknem fél kilométer mélyen izgalmas dologra bukkantak a kutatók.

Egy soha nem látott ökoszisztémára leltek, mely voltaképpen egy föld alatti folyóban lakozik, mélyen a jeges felszín alatt. Ebbe most bárki betekintést nyerhet, aki érdeklődik az ismeretlen iránt.

Víz alatti világ az Antarktisz alatt

A sarkkutatók a közelmúltban tárták a nyilvánosság elé ezt a rejtett világot: kamerafelvételükön egy sötét és szaggatott barlang látható, amely tele van apró, rákszerű lényekkel.

A tudósok a Larsen-jégpolc alatt találták meg a föld alatti világot. A hatalmas, lebegő jégtakaró az Antarktiszi-félsziget keleti partjához kapcsolódott, innen tört le a világ legnagyobb jéghegye is, az A68 jéghegy, mely 2021-re olvadt el. A műholdfotók egy, a megszokottaktól eltérő barázdát mutattak a jégen, melyet a kutatók a sajátos jellemzői alapján egy felszín alatti folyóként azonosítottak. A felfedezőcsapat körülbelül 500 méter, pontosabban 483,68 méter mélységben fúrt le a jégfelszín alá, és leküldtek egy felderítőkamerát.

Különös dolgot fedeztek fel a közvetített képen, mely elsőre kivehetetlen volt. A vízben ugyanis több száz apró, elmosódott folt takarta el a képet. A csapat először úgy hitte, hogy a felszerelésük lehet hibás. A fényképezőgép újrafókuszálása után viszont rájöttek, hogy az objektívet apró rákfélék, úgynevezett kétlábúak nyüzsgik körül. Ez váratlanul érte a a tudósokat, mivel nem számítottak rá, hogy ilyen mélyen a jeges felszín alatt valóban van esély rá, hogy életet találnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az, hogy ezek az állatok a kameránk körül úszkálnak, egyértelműen azt jelenti, hogy ott egy fontos ökoszisztéma van - mondta Craig Stevens, az új-zélandi, aucklandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA) fizikai oceanográfusa. Stevens azt is hozzátette, hogy a tudóscsapat szó szerint ugrándozni kezdett örömében, amikor felfedezte a víz alatti világot.

A kutatók egyébként régóta úgy gondolták, hogy a felszín alatt folyók lehetnek, de mindeddig ezeket alig-alig tanulmányozták, azt pedig nem is sejthették, hogy élet lehet-e ott, vagy sem. Huw Horgan, a Wellingtoni Victoria Egyetem glaciológusa szerint a felfedezés egészen olyan volt, mintha egy ismeretlen világba léphettek volna be. Ő még 2020-ban fedezte fel az első jeleket, melyek a felszín alatti folyóra utaltak. Akkor még nem sejtették, hogy egy egész ökoszisztéma van odalent - most lesz min vizsgálódniuk, és a kutatók szerint várhatóan minden eddigi ismeretüket felülíró megállapítások is születhetnek a sarkvidéki jég alatti vízről.

Lenyűgöző színű jéghegyek

Szinte hihetetlen, de a fotók bizonyítják, hogy mégis igaz: fekete, kék és szivárványos jéghegyek is léteznek.

Lenyűgöző színekben pompázó jéghegyek a sarkvidéken: hogy lehet, hogy nem fehérek?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük