Így nézne ki az Antarktisz hó nélkül: egyáltalán nem olyan, mint várnád

Elkészítették a digitális domborzati térképet, mely megmutatja, milyen lenne az Antarktisz hó nélkül.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az ember kíváncsi természetű lény, egy önmagát adó kérdés a legtöbbek fejében soha nem születik meg: mi van a végtelen antarktiszi hó és jég alatt?

Szerencsére akadnak tudósok, akikben mégis felébredt a gondolat: a British Antarctic Survey szakértői azon kezdtek dolgozni, hogy megmutathassák a sarkvidék rejtőzködő világát.

Ilyen lenne az Antarktisz hó nélkül

Természetesen nem kezdtek lehetetlen munkálatokba, és nem ástak a jégtakaró mélyére. Egyszerű radartechnológia segítségével jártak el.

Ilyen lenne az Antarktisz hó nélkül a digitális domborzati térkép szerint.
Ilyen lenne az Antarktisz hó nélkül a digitális domborzati térkép szerint.

Míg a sziklák akadályozzák a radarhullámokat, a jég nem, így lehetséges volt a titokzatos terep felderítése. Mikrohullámokat bocsátottak ki a felszín felé, és a visszaverődő hullámok segítségével megalkották az Antarktisz domborzati térképét. Azt is meg tudták vizsgálni, hol milyen vastagságú a jég.

A hó nélküli Antarktisz felszíni formái egy másik nézőpontból.
A hó nélküli Antarktisz felszíni formái egy másik nézőpontból.

Az Antarktisz felszíne hegyes-völgyes domborzatú, gigászi hegyvonulatokkal tarkított vidék. A kapott domborzati térképen a piros és a fekete színek jelölik a legmagasabb területeket, a kék a legalacsonyabbakat, melyek az általunk ismert tengerszintmagasság alá esnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Érdekes, hogy a jégtakaró mindössze 1%-át jelenti annak a felszínnek, amit az antarktiszi felvételeken látni. Amit a felvételen látni, az sajnos a globális felmelegedéssel egyszer majd a szemünk elé is tárulhat. Részint ez az, amire ezzel a különleges képpel a kutatók szerették volna felhívni a figyelmet.

A spanyol Stonehenge

Míg az Antarktiszon műszerekkel pillantottak a jég alá, Spanyolországban egy folyó lecsapolása hozott felszínre egy 5 ezer éves templomot.

5 ezer éves templom emelkedett ki a folyóból: így néz ki a spanyol Stonehenge

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük