Ilyen magasan máshol nem koktélozhatsz az országban: 2024 koktéltrendjeivel várnak

Nemcsak Budapesten, hanem az egész régióban egyedinek számít ez a hely!

2024 koktéltrendjei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a gasztronómia világában, úgy a koktélok terén is jönnek-mennek a trendek. Új ízek, színek, hozzávalók, illatok kerülnek a fókuszba évről évre. A város legmagasabb pontján lévő páratlan panorámával rendelkező VIRTU Bár azonban az örök klasszikusokat helyezi a reflektorfénybe, azokat, melyek minden gond nélkül állják az idő próbáját. 

2024 koktéltrendjei

1806. Ekkor jelent meg először egy amerikai újságban a koktél szó nyomtatásban, így indultak világhódító útjukra ezek az italkülönlegességek. A bártenderek alapműve pedig a mai napig egy Jerry Thomas nevezetű pultos koktélkönyve, aki először tekintett az italkeverésre különálló szakmaként. 

- Az évtizedek során rengeteget formálódtak a kezdeti italok, hiszen folyamatosan külső tényezők befolyásolták megjelenésüket. Nincs még egy olyan területe a gasztronómiának, amit a gazdasági helyzet, a világban uralkodó háborús viszonyok, az alapanyaghiány és a vendégek ízlése ennyire befolyásolna. Mára azonban már biztonsággal beszélhetünk klasszikusokról és alapkoktélokról, hiszen ezek az ízkombinációk azóta bevésték magukat az összes magára valamit is adó koktélbár itallapjának hasábjaira, és a világ bármely pontján el tudja készíteni őket egy bártender - fejti ki véleményét Steier Máté a VIRTU Bár bártendere.

A7304554
Fotó: VIRTU Bár

- A klasszikusok időtállóak. Egy jó szakember tudja és megérti, hogy azt úgy kell készíteni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Viszont egy jó szakember azt is tudja, mikor és hogyan nyúljon hozzá, hogy meg tudja mutatni a saját egyéniségét is. A VIRTU Bárban örömmel tisztelgünk a nagy klasszikusok és azok ismert változatai előtt, de az általunk újragondolt formában is megtalálhatóak az itallapon - folytatja. 

Szőlőpálinka-permet és szivarillatú füst - magyarosan újragondolt klasszikusok

A bár - annak ellenére, hogy a VIRTU-ban egy különálló élménypontként tekintenek rá - szorosan együttműködik az étteremmel, annak szerves részét képezi. Így identitása is szorosan kapcsolódik hozzá. 

- Séfünk, Lendvai Levente a hagyományőrzés hatalmas híve. Ezt mi klasszikus koktélok bemutatásával tudjuk legjobban követni, így a bárban mi is nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok megőrzésére, köztük a hazai tradíciókra. Bár nemzetközi ízeket akartunk, az étteremhez hasonlóan a bárban is kiemelten kezeljük a magyar, illetve a környező területek alapanyagait. A mi arany középutunk az lett, hogy megalkottuk az öt legnagyobb klasszikus koktél különböző változatait a nemzetközi, illetve a magyar ízlésnek megfelelően is. Ennek köszönhető, hogy pálinkát, keserű likőröket, valamint egyéb magyaros hozzávalókat, mint a szivarillatú füst is felhasználtunk egy-egy Old Fashioned, Negroni, Martini, Daiquiri vagy Margarita variációhoz - árulja el a koncepció alapját a bártender. 

Az Old Fashioned magyarosan újragondolt variációjának alapja például két szőlőalapú vulcan brandy,  extraként a poharat pedig szőlőpálinka-permettel fújják ki. A Negronit az egyik verzióban whiskyalappal készítik, míg a magyar variáció rumalapú, amihez jön a bitter és egy kis csokoládé. A szervírozása is igazán különleges: egy üvegpipában szolgálják fel, a palackba szivarillatú füstöt zárnak, és egy kocka étcsokoládét kínálnak mellé.

A7304447
Fotó: VIRTU Bár

A Martini magyarosan újragondolt változata a Medúza fantázianévvel ellátott kékes-zöldes színű ital lett, amely a vizet szimbolizálja, harmonizálva a bárpult Dunára hajazó kialakításával. A végeredmény licsimartini lett mézzel, egy kis chilivel és gyömbérrel, ami hajaz a Medúza szúrósságára is. A Daiquiri újragondolt magyar vonatkozású változata az Eufória nevet kapta, melyet eper alakú pohárban szolgálnak fel epres-rebarbarás ízvilágban. A Margarita negyedik variációját Bebocitának nevezte el a VIRTU csapata. Az italban a tequilát egy másfajta agávéalapú Mezcalra cserélték, és jalapenós matchahabbal szervírozzák.

A főváros legmagasabb pontján, a felhők magasságában található koktélbár nemcsak Budapesten, de az egész régióban egyedülállónak számít, hiszen egyénre szabott koktélvariációkat is rendelhetnek a vendégek, amihez csupán néhány kérdésre kell válaszolniuk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Brutális idő ígérkezik szombaton! A legmagasabb, piros figyelmeztetést adták ki ezekre a vármegyékre

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Elolvasom

Borítókép: VIRTU Bár

Ezt is szeretjük