Hamisított fogyasztógyógyszerekre figyelmeztet a WHO! Súlyosan károsíthatják az egészséget

Fokozott óvatosságra int az Egészségügyi Világszervezet!

Hamis fogyasztógyógyszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Globális figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  csütörtökön hamis Ozempic gyógyszerek miatt. 

Hamis fogyasztógyógyszerek

A WHO szerint a világ minden régiójában fennálló problémáról van szó. Konkrét példaként 2023 októbere óta tapasztalt eseteket hozott fel Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, illetve Brazíliából. A szemaglutid hatóanyagot tartalmazó gyógyszer alig megkülönböztethető hamisítványáról van szó. A gyógyszert az Európai Unióban is forgalmazzák kettes típusú cukorbetegség kezelésére. Mivel a készítmény az éhségérzetet is elnyomja, testsúlycsökkentésre is fel szokták írni az orvosok, írta a Házi Patika az MTI közleménye alapján.

GettyImages-2047424560
Fotó: JNemchinova / Getty Images Hungary

A WHO felhívta rá a figyelmet, hogy a hamis gyógyszerekben sokszor nincs meg a szükséges mennyiségű hatóanyag, így cukorbetegeknél a vércukorszint ellenőrizhetetlen ingadozását, sőt egészségkárosodást is előidézhet. A világszervezet ezért éberségre intette az orvosokat,  a gyógyszerészeket, a hatóságokat és a nyilvánosságot. 

A WHO azt javasolja, hogy a gyógyszereket csak receptre, patikában váltsák ki az emberek, és ne rendeljenek belőlük az interneten. 

Az érintetteknek azt is ellenőrizniük kell, hogy helyesen van-e feltüntetve az adagolási skála az inzulinadagoló tollon, hogy a címke szabályosan néz-e ki, és hogy nincsenek-e helyesírási hibák a csomagoláson. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Brutális idő ígérkezik szombaton! A legmagasabb, piros figyelmeztetést adták ki ezekre a vármegyékre

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük