Ha sikerül így tartanod az ujjaid, kivételes vagy: kevesen tudják leutánozni a képet

Ez a kéztartás nem megy mindenkinek olyan könnyen.

Kéztartás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mókás kihívás terjed a közösségi oldalakon. Egy olyan kéztartást kell leutánozni, ami első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik, de ha az ember megpróbálja, könnyen kiderülhet, hogy beletörik a bicskája. Nem mindenki tudja ugyanis úgy tartani az ujjait, ahogyan az a mintaképen látható.

Teljesen normális, ha valaki nem képes erre a mozdulatra, hiszen a kéz és a kar anatómiája miatt nem egyszerű elvégezni. Azok pedig, akik meg tudják csinálni, valószínűleg hajlékonyabbak, és lazább izmokkal rendelkeznek, mint az átlag. Neked megy? Próbáld ki!

Neked megy ez a kéztartás?

A kéztartás beállításához nyújtsd ki a mutató-, a középső és a gyűrűsujjadat. Hajlítsd be a hüvelykujjad a tenyered felé, majd próbáld meg ráhajtani a kisujjadat úgy, hogy annak legfelső ujjperce fedje a hüvelykujjad körmét. Közben a többi ujjad maradjon nyújtott. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? Próbáld ki mindkét kezeddel, mert lehet, hogy az egyikkel könnyebben megy!

Ha nem sikerült, nem kell megijedned: nem véletlen, hogy épp ez a mozdulat a kihívás tárgya. A gyűrűsujj és a kisujj nehezen végez egymástól különálló mozgásokat, aminek anatómiai oka van, és inkább az a ritka, ha valaki könnyűszerrel tudja egymástól függetlenül is mozgatni ezt a két ujját.

Miért nehéz felvenni a pózt?

Az ujjak mozgását az alkarban található izmok és az ujjakba futó inak irányítják. A hajlító- és nyújtóizmokat összekötő inak csak a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj esetében önállóak, a gyűrűs- és kisujjnál részben közösek. Ennek eredményeképpen, ha a kettő közül az egyik ujj megmozdul, a másik hajlamos vele együtt mozogni.

Ráadásul a kéz idegei is ezt a jelenséget erősítik: a gyűrűsujj és a kisujj idegei közt olykor átfedés van, ami tovább támogatja a rájuk jellemző szinkronizált mozgást. A két ujj együttműködése az evolúció során alakult így, mert gyakran előnyös a tárgyak megragadása és a finommotoros mozdulatok során. Miatta viszont nehéz megtartani egy olyan pozíciót, ahol a két összekötött ujjtól teljesen ellentétes mozdulatot várnak el.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Jó hír, hogy nyújtógyakorlatokkal és a kéz tornáztatásával sokat lehet javítani az izmok és az inak rugalmasságán, hajlékonyságán. Tapasztalhatod, hogy ha sokat gyakorlod a fenti képen látható kéztartást, egy idő után egyre kevésbé érzel majd feszülést, és egyre könnyebben kerülsz közel a tökéletes pozícióhoz. Persze túl nagy gyakorlati haszna nincs a képességnek, de feladványként szórakoztató.

A kihívás során viszont sokan esnek abba a hibába, hogy nem a kisujj, hanem a hüvelykujj kerül felülre. Ez a kéztartás persze sokkal könnyebb, hiszen a hüvelykujjal lenyomják a kisujjukat, ami így erőlködés nélkül pózba áll, a gyűrűsujj pedig kényelmesen képes kinyújtva maradni. Ha te is elkövetted ezt a bakit, próbáld újra a mozdulatot a kép és az instrukciók szerint!

8 tévhit az emberi testről, amit rengetegen elhisznek: tudtad, hogy nem egy orrod van?

Sokan a mai napig igaznak hiszik az alábbi tévhiteket az emberi testről.

Elolvasom

Kiemelt kép: Getty Images

Ezt is szeretjük