Fehér habos, keserű, és mégis szeretjük
Teszt 18 éven felülieknek!
Jó sörrel sajnos nem minden üzlet polcain találkozhatsz. Tesztünk során jó sör még akadt, de kiváló egy sem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is jobb annál, mint a nagy melegben hűsítő, aranyló sört kortyolgatni korsóból. Bár tavasz van, a hőmérő higanyszála igencsak súrolja a 26-30°C-ot, itt az ideje hát, hogy a sörök mögé nézzünk. A kínálat hatalmas, és bár mindegyik hűsít, a minőség és az íz tekintetében igencsak találni olyat, amely hagy némi kívánnivalót maga után...

A komlótól a "szisszenésig", avagy a sörkészítés titka

Mielőtt a sörök közé csapnánk, nézzük, hogyan is készül ez a világszerte méltán híres és kedvelt ital!

Mint ahogy azt bizonyára sokan tudják, a sör alapja általában a komló, pontosabban a Humulus lupulus nővirágzata. Az ebben található illóolaj és a keserűanyag adja a sör jól ismert zamatát, a gyanta pedig antiszeptikus hatású, különösen a tejsavas és rothasztó baktériumok fejlődését gátolja.
A komlóval főzés célja a fehérjék kicsapása, a sörlé töményítése és sterilizálása. A cefrét a komlóval 1-1,5 óráig forralják, a főzött sörlevet pedig szűrik, majd hűtik. Ezután kerül sor az erjesztésre, ami mesterségesen hűtött helyiségben, 20-400 hektoliter nagyságú erjesztő-edényekben történik. Ezekben a lehűtött és élesztővel kevert sörlé hamarosan erjedni kezd, és lassan vastag, sűrű hab borítja el a felületét. Négy-hét nap múlva a hab kezd összeesni, felszíne a komlógyantától megbarnul - ekkor a főerjedés túl van a tetőpontján. 7-14 nap alatt az élesztő leülepedik, ekkor pedig már le lehet fejteni az új sört az élesztő-üledékről, azaz a seprűről.

A főerjedés után lefejtett sör utóerjedése és érése az ászok pincében zajlik. Ezeket a pincéket 0°C-on tartják, ahol a sör belül fehér szurokkal bevont fahordókban vagy fémtartályokban áll, és lassú utóerjedésen megy át.

A két-öt hónapos ászokolás alatt lezajlik az utóerjedés, a sör megtisztul, és szén-dioxiddal telítődik. A kész sört zárt cellulózszűrőn sajtolják át, majd szállítóhordókba vagy palackokba fejtik - a palacksört 60-70°C-nál pasztőrözik, hogy tartósabb legyen.
A kész sör alkohol- és extrakt-tartalma attól függ, hogy milyen sűrű cefrét készítettek, és mennyire erjesztették el - a sörök alkoholtartalma egyébként általában 2,5-5% között mozog.

A jó sör ismérvei
 • Illata és íze kellemes, típusának megfelelő.
 • Ízei harmonikusak, kerekek.
 • Recenciája, vagyis az utólagos hatása üdítően csípős.
 • Keserűségét tekintve jellegzetességének megfelelő, harmonikus, finom, kellemes.
 • Fizikai tulajdonságait illetően tiszta, tükrös, üledékességtől, zavarosodástól mentes, kivéve a szűretlen, valamint a jellegüknél fogva zavaros söröket.

Kiváló egy se akadt

A szigorú bírálók véleménye szerint egyetlen tesztelt sör sem érdemelte ki a kiváló minősítést. Jó viszont annál több lett: a világos sörök mezőnyében első helyezett a Kozel lett, a második helyen az Altenbräu végzett.

Ami a dobogó első fokán tanyázó fajtát illeti, a hazájában nagy hagyományokkal rendelkező cseh Velkopopovicky Kozel könnyed, ugyanakkor karakteres ízének, kellemes illatának nem tudtak, és nem is akartak ellenállni a tesztelők. A friss, dinamikus ízű termék népszerűségét bizonyára annak köszönheti, hogy tiszta malátából készül, adalékanyagot pedig egyáltalán nem tartalmaz. A minőségi világos sörök csapatában a Zlatny Bažant - Arany fácán - állt a dobogó harmadik fokára, amely világos színéről és finom ízéről könnyen felismerhető, és amely az egyik legnagyobb múlttal és népszerűséggel rendelkezik.
Ami az árakat illeti, legolcsóbb a három legjobb közül az Altenbräu, utána következik a Kozel, majd utolsóként, azaz a legdrágábbként az Arany fácán.

Hogy a leggyengébbről is szóljunk, az összesítés alapján leggyengébben az Arany ászok szerepelt - alig csúszott át a még megfelelőből a közepes kategóriába.

Tudtad?
A Kozel az 1990-es években indult hódító útjára, és mára nagy népszerűségnek örvend szerte a világon, de olyannyira, hogy a Chicago-i Sörvilágbajnokságról már négyszer hozta el az aranyérmet.

Az egyik szemünk sír, a másik nevet

Napjainkban sok szó esik a környezettudatos vásárlásról, arról, hogy mekkora környezeti terhelést jelentenek a hegyekben álló, nem visszaváltható műanyag palackok és fémdobozok.

Ugyanakkor a visszaváltható sörösüvegek némelyikénél kifejezetten zavaró volt, hogy az üvegek nagyon kopottak voltak. Sajnos, a gyártók a feliratozással sem állnak túlságosan jól, gyakori kifogás volt a bírálók részéről, hogy a címke nehezen olvasható, nagyon apró betűs.

Tudtad?
Pontosan nem tudni, mikor készítettek először sört a világon, de biztos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. A sört, amely egyébként a rabszolgáktól a gazdagokig népszerű italnak számított, datolyával vagy datolyalevéllel ízesítették, és kőkorsókból szalmaszállal szívták.
Európában az I. században Tacitus letelepedett, gabonatermesztő germánokról ír, a korai középkorban pedig Észak-Nyugat-Európa, Flandria - a mai Belgium - nevezetes a sörfőzésről. Britanniában pedig bár a katolikus egyház az V. században elítélte a mértéktelen sörfogyasztást, a tömeges sörfőzés Angliában VIII. Henrik (1491-1547) uralkodásának idején igencsak felvirágzott.
2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
 • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
 • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
 • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
 • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
 • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
 • kultúra
 • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
 • budapest
 • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük