Hogy néz ki a Föld leghidegebb lakott faluja? -71°C-ot is mértek már Ojmjakonban

A jég és a fagy birodalmába lép be, aki a világ leghidegebb falujába, Ojmjakonban látogat.

GettyImages-1254340362
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ojmjakon távoli, a világtól szinte teljesen elzárt faluja közelebb fekszik a sarkkörhöz, mint a legközelebbi városhoz. Jakutföld kietlen vidékén embertelenül hideg van, mégis a legutóbbi népszámláláskor 900-an laktak a településen.

Az OMSZ adatai szerint igazi rekorderhelynek számít a piciny falu, ahol nemcsak szinte állandóan fagyos a levegő és zúzmara borítja a tájat, hanem lakott településen a leghidegebb hőmérsékletet is itt mérték.

A leghidegebb lakott település

1926. január 27-én -71,2 Celsius-fokot mértek a területen, ami adat egészen elképesztő. Olyannyira, hogy egyes szakértők kétségbe vonták valódiságát, hiszen akkoriban még nem épült meg a falu meteorológiai állomása, csak következtetések, számítások alapján jutottak erre az eredményre.

GettyImages-526986326

Pár évre rá azonban bebizonyosodott, milyen hideg lehet a térségben, ugyanis a meteorológiai állomás műszerei 1933. február 6-án -67,8 Celsius-fokot mutattak. Ez az adat pedig kétségbevonhatatlanul bizonyította, milyen szélsőséges szubarktikus időjárás alakulhat ki az Ingyigirka folyó mentén elterülő aprócska faluban. Állítólag nem messze tőle, Verhojanszk településén is ugyanennyit mértek 1892. február 5-én és 7-én, de ennek tényszerűsége nem bizonyított.

Élet Ojmjakon falujában

Az Ohotszki-tengertől északra fekvő település neve is utal a csontig hatoló hidegre, szakértők többféle jelentést is társítottak hozzá, az egyik a „fagyott vízfolt”, a másik pedig a „befagyott tó”. Mindenesetre első lakói a 1920-as években telepedtek le, és a korabeli pásztorok a helyi termálforrásnál fürdették a rénszarvasaikat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem könnyű az élet a kietlen területen, a házakat is vízvezetékek nélkül építették, mert a csövek állandóan lefagynak. A talaj is fagyott az évnek a jelentős szakaszában, így nincs lehetőség változatos terményeket növeszteni, legtöbbször húst, halat fogyasztanak. Még az autók motorjai is befagyhatnak, ezt a problémát sokan úgy orvosolták, hogy állandóan járatják kocsijukat.

Míg Magyarországon az 1987-es nagy havazást emlegetik, amikor mínusz 10-12 fok körül bezárták már az iskolákat, addig itt -55 fok alatt szüneteltetik az oktatást. De a globális felmelegedés hatása itt is érződik, a sarkvidéki szélsőséges hőmérséklet-ingadozások egyre gyakoribbá válnak, volt ár példa, hogy két hét leforgása alatt 40 fokot ingadozott a hőmérséklet.

Ojmjakonban már rég megszokták, hogy a hideg hónapokban a bőrön kicsapódó víz azonnal megfagy, tűszerű, apró jégkristályokat alkotva. Nemritkán a szempillák és a szájat körülölelő sálak is fagyottá válnak, de még ez sem okoz fennakadást mindennapjaikban.

GettyImages-526983336

Amikor hosszabbodnak az éjszakák, és rövidülnek a nappalok, akkor 21 órára nyúlik a sötétség ideje Ojmjakonban. Decemberben, 2010-es adatok szerint, mindössze 13 órát sütött a nap egész hónapban. Amikor véget ér a sötét tél, megünneplésére megrendezésre kerül a Hidegpólus fesztivál, ahol rénszarvas- és kutyaszánhúzó versenyeket lehet megtekinteni, vagy jéghorgászatot kipróbálni. Ám turisták még így is csak ritkán fordulnak meg, hiszen a legközelebbi repülőtérről, Jakutszktól is kétnapos autóút vezet a kis faluba.

8 tündérszép magyar falucska, ahol a téli szünetben hó is lehet

Ha máskor nem, legalább a téli szünetben jó lenne itt-ott egy kis havat látni. Vannak olyan hegyvidéki falvak Magyarországon, ahol gyakrabban havazik!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük