Csodálatos felvételek a téli Bajorországról: a vadregényes vidék képeslapra kívánkozik
A gyönyörű Bajorország nemzeti parkjában élő fenséges állatok is élvezik a telet.

GettyImages-860826890
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokan nem szeretik a hideget, abban talán többen egyetértenek, hogy a téli tájnál kevés szebb dolog létezik, a csillogó, fehér hótakaró minden helyszínt különlegesen hangulatossá varázsol.

Az egyébként is gyönyörű nemzeti parkokkal sincs ez másképp. Németország, azon belül pedig Bajorország nem véletlenül a természetbarátok kedvelt úti célja: a nagy kiterjedésű erdők és a harapni valóan friss levegőjű hegyvidékek a kirándulóknak valóságos paradicsomot jelentenek. 

Gyönyörű tájak, pompás látnivalók

Bajorország, Németország legnagyobb területű tartománya Dél-Németországban található. Több nemzeti parkot és védett természeti területet foglal magába, kulturálisan sokszínű vidék, amelyet az Alpok domborulatai és nagy erdők színesítenek. Bővelkedik a látnivalókban, itt van például a turisták kedvence, a 19. században épült Neuschwanstein kastély, amely az Alpsee felett magasodik. A tartomány fővárosa München, ami többek között az Oktoberfestről híres.

Bajor-erdő Nemzeti Park.
Bajor-erdő Nemzeti Park.
Fotó: Liudmila Kiermeier / Getty Images Hungary

A jóformán érintetlen természetre, festői környezetre és nyugalomra vágyók a Bajor-erdő Nemzeti Parkban és a Berchtesgaden Nemzeti Parkban találhatják meg számításaikat.

Az ország első nemzeti parkja

Az 1970-ben alapított Bajor-erdő Nemzeti Park Németország első nemzeti parkja, a cseh határ mellett terül el. A Csehországban található Šumava Nemzeti Parkkal együtt Közép-Európa legnagyobb egybefüggő természetvédelmi területét alkotja, több mint 24 ezer hektáron terül el. A park filozófiája, hogy a természetet szabadjára kell engedni, a lehető legkevésbé beavatkozva a működésébe és az alakulásába. Így aztán a terület egyes részei teljesen érintetlenek, ezeket természetes zónáknak hívják, arányuk körülbelül 72%-ra tehető, de a tervek szerint 2027-ig 75%-ra növelnék őket. 

GettyImages-154321332
Fotó: David Micha Sheldon / Getty Images Hungary

Vadregényes erdők, kristálytiszta hegyi patakok, tavak, lápok teszik igazán izgalmassá a területet, a magasan fekvő hegyi fenyvesekben gyakran látható hó, még a kora nyári hónapokban is. A jelzett túraútvonalak hossza körülbelül 350 kilométer, és a biciklisek számára több mint 200 kilométernyi kerékpárút áll rendelkezésre. A nemzeti park két legmagasabb pontja az 1456 méter magas Große Arber és az 1453 méter magas Große Rachel.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary
Fotó: Delta Images /

A park mottójának eredménye az egyedülálló biodiverzitás, ritka állat- és növényfajok élnek a területen a legapróbbaktól a legnagyobbakig. Az állatok közül több eltűnt egy időre, majd emberi segítséggel vagy anélkül tért vissza, az előbbiek közé tartoznak a hiúzok, az utóbbiak közé pedig a farkasok. A szerencsés túrázók gímszarvasokat, vadmacskákat, hódokat és vidrákat is megpillanthatnak. Ezek az élőlények remekül érzik magukat a hidegben is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hegyek ölelésében

A Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorország délkeleti részén található, az osztrák határhoz közel. 1978-ban alapították, az UNESCO világörökség része. A Bajor-Alpokban fekszik, és a zord sziklák, sötét erdők, vad gleccserek éppúgy megtalálhatók benne, mint az idilli völgyek és a békés legelők. A téli sportok szerelmeseinek a szánkó- és sípályák miatt remek terep.

Berchtesgaden és a Watzmann.
Berchtesgaden és a Watzmann.
Fotó: mthaler / Getty Images Hungary

A havas tájak rajongóinak sem kell csalódniuk, a környék telente fehér ruhát ölt, és egy jeges, csillogó varázsvilággá változik. Népszerű látványosság a körülbelül 1550 méter magasan található Schellenberg Jégbarlang, a kristálytiszta vizű természetes tó, a Königssee, valamint a 2713 méter magas hegy, a Watzmann. Berchtesgaden hangulatos városkája is karácsonyi képeslapokra kívánkozik. 

Mintha egy elvarázsolt képeslapot néznénk: a téli erdő látványa semmihez sem fogható

Bár Magyarországon egyre ritkábban adatik meg a fehér karácsony, mégis az ünnepek időszakát a legtöbben összekötik a havas táj meghittségével, és sokan vágynak rá, hogy a december tartós hótakaróval búcsúzzon. Ebben a hangulatban jólesik olyan fotókat nézni, amelyek a természet fagyos, de gyönyörű oldalát mutatják meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük