Kiderült, melyik a világ leggyorsabb állata: sokan tévesen hiszik, hogy a gepárd az
A világ leggyorsabb állata elképesztő sebességgel tud haladni.

állat gyors
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gepárdról mindenki jól tudja, hogy milyen gyorsan képes futni, de valójában meg sem közelíti a világ leggyorsabb állatának a sebességét.

A sólyom több mint 300 km/órás sebességgel végez zuhanórepülést a prédája felé, ami az első helyre repítette gyorsaság tekintetében az állatvilágban.

A világ leggyorsabb állata

A vándorsólyom, falco peregrinus, a Föld egyik legjobb vadásza, amit hihetetlen gyorsaságának köszönhet. Zuhanórepülése közben átlagosan 320 km/órás sebességgel bukik alá a levegőben, de az eddig mért lenagyobb sebesség az 389 km/h volt, ami már szinte felfoghatatlan.

GettyImages-1280566603

Valójában gyorsabb, mint a kereskedelmi forgalomban hozott autók nagy része, és még a gepárdot is bőven megelőzi. Még akkor is nagy sebességgel halad, amikor szimplán egyenesen repül, óránként 40-55 kilométert tesz meg, és ha üldözőbe vesz valamilyen zsákmányállatot, akkor akár a 112 km/órát is elérheti.

Testfelépítésük is segíti őket a haladásban, aerodinamikus a formájuk, mindemellett nagyon könnyűek, és rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, amivel túlélik ezt az észvesztő sebességet. Ahhoz, hogy ne károsítsa a tüdejüket a levegő, a sólyom szervezetében találhatóak apró gumók, amik elvezetik a túlnyomásos levegőt az orrlukakból, hogy könnyebben tudjon lélgezeni, emellett hártyák védik a szemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken felül még a látási képességeik is fantasztikusak, 129 Hertz/másodperc alatt észlelik a környezetükben zajló dolgokat, azaz 129 képkockát képes feldolgozni egyetlen másodperc alatt, ami embereknél maximum 60 Hz. Ezen képességüknek hála pár száz méterről vagy akár néhány kilométerről is kiszúrják a prédájukat másodpercek alatt.

Zuhanórepülésük nem azzal végződik, hogy belecsapódnak az áldozatukba, hiszen akkor maguk is elpusztulnának, hanem a vége felé szárnyukkal elkezdik lassítani magukat, és a karmaikkal ragadják meg a menekülő zsákmányt. 

Sörényt növesztett a 18 éves nőstény oroszlán

Nagyon érdekes dolog történt az amerikai állatkertben egy nőstény oroszlánnal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük