Kiderült, melyik a világ leggyorsabb állata: sokan tévesen hiszik, hogy a gepárd az

A világ leggyorsabb állata elképesztő sebességgel tud haladni.

állat gyors

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gepárdról mindenki jól tudja, hogy milyen gyorsan képes futni, de valójában meg sem közelíti a világ leggyorsabb állatának a sebességét.

A sólyom több mint 300 km/órás sebességgel végez zuhanórepülést a prédája felé, ami az első helyre repítette gyorsaság tekintetében az állatvilágban.

A világ leggyorsabb állata

A vándorsólyom, falco peregrinus, a Föld egyik legjobb vadásza, amit hihetetlen gyorsaságának köszönhet. Zuhanórepülése közben átlagosan 320 km/órás sebességgel bukik alá a levegőben, de az eddig mért lenagyobb sebesség az 389 km/h volt, ami már szinte felfoghatatlan.

GettyImages-1280566603

Valójában gyorsabb, mint a kereskedelmi forgalomban hozott autók nagy része, és még a gepárdot is bőven megelőzi. Még akkor is nagy sebességgel halad, amikor szimplán egyenesen repül, óránként 40-55 kilométert tesz meg, és ha üldözőbe vesz valamilyen zsákmányállatot, akkor akár a 112 km/órát is elérheti.

Testfelépítésük is segíti őket a haladásban, aerodinamikus a formájuk, mindemellett nagyon könnyűek, és rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, amivel túlélik ezt az észvesztő sebességet. Ahhoz, hogy ne károsítsa a tüdejüket a levegő, a sólyom szervezetében találhatóak apró gumók, amik elvezetik a túlnyomásos levegőt az orrlukakból, hogy könnyebben tudjon lélgezeni, emellett hártyák védik a szemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindezeken felül még a látási képességeik is fantasztikusak, 129 Hertz/másodperc alatt észlelik a környezetükben zajló dolgokat, azaz 129 képkockát képes feldolgozni egyetlen másodperc alatt, ami embereknél maximum 60 Hz. Ezen képességüknek hála pár száz méterről vagy akár néhány kilométerről is kiszúrják a prédájukat másodpercek alatt.

Zuhanórepülésük nem azzal végződik, hogy belecsapódnak az áldozatukba, hiszen akkor maguk is elpusztulnának, hanem a vége felé szárnyukkal elkezdik lassítani magukat, és a karmaikkal ragadják meg a menekülő zsákmányt. 

Sörényt növesztett a 18 éves nőstény oroszlán

Nagyon érdekes dolog történt az amerikai állatkertben egy nőstény oroszlánnal.

Sörényt növesztett a 18 éves nőstény oroszlán: társa halála után történt

Nagyon érdekes dolog történt az amerikai állatkertben egy nőstény oroszlánnal.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük