Sörényt növesztett a 18 éves nőstény oroszlán: társa halála után történt
Nagyon érdekes dolog történt az amerikai állatkertben egy nőstény oroszlánnal.

GettyImages-663226754
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kansas állambeli Topeka Állatkertben és Természetvédelmi Központban Zurinak, egy 18 éves nőstény oroszlánnak sörénye nőtt. Az oroszlánok híresek arról, hogy a különböző nemek más-más alakot öltenek.

A hímek jellemzően nagy barna sörényt növesztenek, a nőstény oroszlánoknak viszont általában nincs sörényük. Zuri a kevés kivételek egyike. 

Sörényt növesztett a 18 éves nőstény oroszlán

Zuri egy Avus nevű hím oroszlánnal élt 2020. október 23-ig, amikor elhunyt. Ő volt az egyetlen hím az állatkertben. Halála után az állattartók észrevették, hogy Zuri sörényt kezdett növeszteni, a felnőtt hímekhez hasonlóan.

Az állatszakértők szerint Zuri egy domináns nőstény oroszlán, és bár a sörénye szokatlan, nem hasonlít egy hím példányéra: kevésbé sűrű és rövidebb.
- Ez rendkívül ritka - nyilatkozta Shanna Simpson, a Topeka Állatkert egyik állatgondozója. - Soha nem is hallottunk erről, amíg meg nem láttuk Zurit.

Van néhány lehetséges magyarázat a jelenségre. Kris Everatt természetvédelmi tudós szerint az elképzelés, miszerint Zuri sörényét Avus elvesztése váltotta volna ki, nem állja meg a helyét.

- Nem hiszem, hogy bármiféle evolúciós ok van a háttérben, a hímek hiánya, vagy túl sok verseny más nőstényekkel, vagy bármi hasonló... Azt hiszem, ez csak egy véletlen esemény - nyilatkozta Everatt. 

GettyImages-1439521363
Fotó: Mr Ome / 500px / Getty Images Hungary

Nem ez az első eset, hogy egy nőstény oroszlán sörényt növeszt. Botswanában öt nőstényről kimutatták, hogy nőtt sörénye, és egy még hímnemű viselkedést is mutatott, például üvöltött.

Ennek a valószínű magyarázata a szokatlanul magas tesztoszteronszint volt, bár hivatalos hormonteszteket nem végeztek a vadon élő nőstényeken. 

2017-ben egy Bridget nevű 18 éves oroszlán sörényt kezdett növeszteni az Oklahoma City Állatkertben. Az egészségi állapotának vizsgálata után a gondozócsoport daganatot talált a mellékveséjén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A daganat a hormonok, például a kortizol és az androszténdion megnövekedett szintjét okozta, amit a Bridgeten végzett vérvizsgálatok mutattak ki. A gyanú szerint ez a daganat volt a sörénynövekedés oka.

A hímek általában 18 hónapos vagy kétéves koruk között növesztenek sörényt, amikor elérik az ivarérettséget. Azt találták azonban, hogy az ivartalanított hím oroszlánok nem növesztenek sörényt.

Zuri új sörényének további magyarázata a kora lehet. A vadon élő oroszlánok jellemzően 15 vagy 16 évig élnek, és a 18 év még a fogságban tartott állatok esetében is a felső határt jelenti. Sörénynövekedése a kor előrehaladtával a változó hormonszinttel magyarázható.

Szerencsére a csapat jelentése szerint általános egészségi állapota jó, betegségre utaló jelek nincsenek. 

Gyönyörű képeken mutatta be az oroszlánok világát a fotós 

Tekintély, magabiztosság, erő - így lehetne legjobban jellemezni a brit fotós képein szereplő nagymacskákat.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük