Így néz ki a világ legdrágább sajtszelete: elképesztő összegért vették meg

Hihetetlen, hogy mennyit kérnek el ezért a sajtért.

Világ legdrágább sajtja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy Spanyolország északi részén lévő, az Asztúria autonóm közösséghez tartozó sajtgyár brutális összegért adta el az általuk készített sajtot, olyannyira, hogy kapásból el is nyerte a világ legdrágább sajtszelete címet.

A rekorder tejterméket házilag készítették el, és egy helyi versenyen meg is választották a legjobb cabrales sajtjának, ezzel 14 versenytársát pipálta le. 

A világ legdrágább sajtja

Minden év augusztus utolsó hetében a Las Arenas de Cabrales települése versenyt rendez, ahol a legjobb cabrales sajtdarabokat bocsátják licit alá. Idén az El Llagar de Colloto nevű spanyol étterem egészen elképesztő összeget fizetett egyetlen darabka sajtért, méghozzá 30 ezer eurót, ami átszámítva több mint 11 millió magyar forintnak felel meg.

Cabrales

Ez a sajt tehén- és kecsketej keverékéből készült, és hónapokon át érlelték a Los Picos de Europa-hegység egyik barlangjában. A Poo de Cabrales-i Los Puertos gyár tudta, hogy „van egy jó sajtjuk”, de maguk sem hitték volna, hogy a 2,2 kilós sajttömbbért rekordösszeget fog kifizetni ez az étterem. 

Ez a sajtféle egyébként mindig kézzel készül, legtöbbször nyers tehéntejből, de gyakran juh- és kecsketejet is hozzákevernek, és több hónapon át érlelik a Los Picos de Europa-hegység barlangjaiban, 1500 méterrel a tengerszint felett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A párás levegő hatására penészgombák alakulnak ki a felszínén, ettől keletkeznek rajta kékeszöld csíkok. Nagyon népszerű ez a sajtféle, tavaly több mint 66 ezer kilót adtak el belőle csak az Európai Unióban.

Ez is érdekes: se szósz, se hús, csak sajt van a bucik között

Újfajta sajtburgerrel rukkolt elő a Magyarországon is elterjedt gyorsétteremlánc, csak sajtból áll ez a szendvics.

Se szósz, se hús, csak sajt van a bucik között: ilyen furcsa a népszerű gyorsétteremlánc új sajtburgere

Újfajta sajtburgerrel rukkolt elő a Magyarországon is elterjedt gyorsétteremlánc, csak sajtból áll ez a szendvics.

Elolvasom

(Cikken belüli kép forrása:  Asturnut / Wikimedia CC BY-SA 3.0, borító- és ajánlóképek forrása:  Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük