
A különös sajt, ami 20 évig is eláll, és egyetlen kockáját órákig kell rágcsálni: a Himalája vidékén készül a chhurpi
A helyiek imádják, a turisták nem mindig tudják, hogy hányadán is állnak vele. A különös sajt nagyon hasznosnak bizonyult az évszázadok során a zord vidéken.


Egy adott nép vagy földrajzi terület kultúrájáról sokat elárul a gasztronómiája is. A nagy múltra visszatekintő, jellegzetes fogások helyben beszerezhető alapanyagokból készülnek, figyelembe véve a helyiek szükségleteit, életmódját.
A Himalája zord vidékén, 3-4000 méteres magasságban igencsak korlátozottak a lehetőségek, hagyományosan kevés a friss, fehérjedús élelmiszer, így aztán nem csoda, hogy nagy népszerűségnek örvend egy tradicionális tejtermék, a chhurpi, amit a világ legkeményebb sajtjának tartanak, és a turisták körében meglehetősen vegyes a megítélése - számol be róla a BBC.
A világ legkeményebb sajtja
Ha az ember kemény sajtokat próbál felidézni, valószínűleg először a cheddarra vagy a parmezánra gondol, amikről persze szintén nem állítható, hogy komolyabb nehézséget okozna az elrágásuk, de valóban szilárdabbak, mint például a feta vagy a mozzarella. Ezzel szemben a chhurpi elfogyasztása kihívás lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá, és még edzetlenebb az állkapcsuk, ugyanis a sajt egyetlen kockáját akár egy óráig is rágcsálni lehet, sőt megvan az a tulajdonsága is, hogy minél tovább rágják, annál rágósabb lesz.

A tradicionális terméket már évszázadok óta nagy odafigyeléssel és kemény munkával állítják elő a Himalája keleti lejtőin. A sajt a házi jak és a szarvasmarha keresztezéséből származó chauri tejéből készül, eredetileg a feleslegessé váló tejmennyiség felhasználására alkották meg a pásztorok. Szempont volt az is, hogy kifejezetten alacsony nedvességtartalmának köszönhetően rendkívül sokáig, akár húsz évig is eláll, így aztán a jakpásztorok hosszú útjaik során könnyűszerrel elcsomagolhatták, illetve a távoli piacokon is értékesíteni tudták a finomságot. A fehérjedús és friss élelmiszerekben nem bővelkedő területen fontos szerepet tölthetett be a termék. Napjainkban szárítás és füstölés előtt, még puhán olykor levesekhez és curryhez keverik. Nepál, Bhután, Tibet környékén közkedvelt csemegének számít.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy nyaklánc féldrágakövekkel14 990 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos pillangó alakú nyaklánc9 390 Ft
-
Rák ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett színes cirkóniával díszítve29 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Helló nyár nyaklánc15 900 Ft
-
Virágos szív cirkóniával ezüst ékszerszett18 900 Ft
-
Ellentétek vonzása nyaklánc kristályokkal7 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Ezüst nyaklánc patkó alakú ezüst medállal8 150 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst ékszerszett27 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista négyszög ezüst fülbevaló13 900 Ft
-
Bolygó ezüst nyaklánc gyöngyházzal és cirkóniával9 900 Ft
-
Swarovski® kristályokkal és gyöngyökkel díszített karkötő9 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
Tápláló és egészséges
A chaurik jó minőségű füveket és gyógynövényeket legelnek, így aztán a sajt készítői meg vannak győződve róla, hogy a kész termék nagyon egészséges és tápláló. A zsírtartalma alacsony, a fehérjetartalma viszont magas, és nem kerül bele mesterséges tartósítószer vagy adalékanyag.

A tejszín eltávolítása után a felforralt tejet savóval és más savas hozzávalókkal keverik el, a masszát leszűrik, zsákokban, súlyok alatt pihentetik legalább egy napon át, hogy minden felesleges folyadék távozzon belőle, ezt követően a szilárd tömböket hagyják erjedni, majd következik a szárítás és a füstölés. Az odafigyeléssel, jelentős időráfordítással készülő chhurpi hosszú évekig eláll, viszont az idő előrehaladtával egyre keményebb és keményebb lesz. Így aztán tanácsos a készítést követő első néhány hónapban elfogyasztani. A különleges sajt még ma is sok himalájai településen élő család megélhetését biztosítja.
A lovas rákhalászat 500 éves hagyománya
Oostduinkerke Nyugat-Flandriában, Belgium északnyugati csücskében található. Arról híres, hogy ez az egyetlen hely a világon, ahol lovas rákhalászatot folytatnak. Tizenhárom háztartásból összesen tizenheten űzik a tevékenységet, ami 2013-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára.
(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Wikipédia/Sumit Surai, Getty Images Hungary.)