Több mint ötezer méter magasan él egyedül: egy tibeti szerzetes megmutatta, mivel telnek a napjai

A világ legmagasabb kolostorának buddhista szerzetese mesélt arról, mivel telnek mindennapjai.

tibeti szerzetes nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

5150 méterrel a tengerszint felett található a Rongbuk buddhista kolostor. A 69 éves tibeti szerzetes, Ngawang Sagye az egyetlen szerzetes, aki a világ legmagasabban fekvő kolostorának eredeti, régi részében lakik. 

- Vallási nevem Ngawang Sangye. Már 27-28 éve élek itt - nyilatkozta a New China TV-nek.

Egyedül a kolostorban

Tibetben nincs szentebb hegy a Mount Everestnél, vagyis a Csomolungmánál, ami tibeti nyelven a föld istenasszonyát jelenti. A szerzetes szerint maga az istennő építette, aki hajdanán lejött a földre. Mivel a Rongbuk monostor a Csomolungma lábánál helyezkedik el, ez a kolostor van a legközelebb hozzá. 2019 februárja óta csak idáig közlekedhetnek a hegymászóengedéllyel nem rendelkező turisták az egyre növekvő környezetszennyezés csökkentésének érdekében - jelent meg a BBC oldalán.

A Mount Everest - vagy Csomolungma - látképe a kolostortól.
A Mount Everest - vagy Csomolungma - látképe a kolostortól.
Fotó: John Hill / Wikipedia CC BY-SA 3.0

Régen a kolostoregyüttes területén található barlang szolgált a visszavonulás helyeként Padmasambhava indiai buddhista mester számára, aki a 8. század közepén buddhista szertartásokat és elvonulási gyakorlatokat végzett a barlangban egy hónapon és hét napon át.

- Most már azonban csak én élek itt egyedül. Itt gyakorlok, meditálok, kántálom a mantrákat mindennap - mondja Ngawang Sangye.

Mindennapi teendők

A világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy leróják tiszteletüket a szent helyen. Szerencsére nem zavarják meg a szerzetest a napi rutinjában, ami a következő elemekből áll:

  • Tiszteletadás Buddhának reggel 5-től mécsesgyújtással és imádkozással.
  • Reggeli meditáció, ami alatt végtelenített mantrákat mond el. Ezeknek egyik legismertebb verziója az Om mani padme hum matra.
  • Ezt követi a mértékletes ebédfogyasztás, ami általában zöldségekből áll.
  • Majd a szerzetes vizet mér ebéd után a jeges talajból, mivel ilyen magasan a vízforrásokhoz csak ilyen módon lehet jutni.
  • Ezt követi a délutáni meditáció, ami több órán keresztül tart.
  • Sokan azt hiszik, a szerzetesekhez nem jutnak el a modern kor vívmányai, pedig Sagye szabadidejében tévézni is szokott, de más szerzetesek számítógépet is használnak.
  • Végül esti meditáció előzi meg a lefekvést, ami nem sokkal napnyugta után következik be.
Ngawang Sagye.
Ngawang Sagye.
Fotó: Youtube / XinhuaVideo

Emellett a kolostor körül felmerülő karbantartási vagy kerti munkálatokat is a szerzetes végzi, illetve időnként a közeli, új kolostorba is el szokott látogatni. Élelmiszer tekintetében a legtöbb szerzetes növényi alapú étrenden él, mivel a táplálkozás terén is az erőszakmentesség a céljuk. Mindennap csak épp annyit esznek, amennyi szükséges, a mértékletesség is kulcsfontosságú a vallásban.

Azonban a magas területen nem minden növény érzi jól magát. Szerencsére a krumpli szinte bárhol megterem, a hideg levegőt is jól tűri, illetve a tibeti szerzetes alapételei közé tartoznak még különböző saláták, a bab, a lencse, a tésztaleves és a párolt vagy kisütött zöldségek. Ezeknek egy részét már csak üvegházban tudja termeszteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindent összevetve Ngawang Sangye elégedett életével - úgy érzi, soha nem fog innen elmenni, hisz benne, hogy örökké itt maradhat. Egyáltalán nem zavarja, hogy napjainak nagy részét egyedül tölti, hiszen ha társaságra vágyik, ellátogathat a közeli kolostorhoz.

50 éve épít saját katedrálist: a 93 éves szerzetes adománynak szánja munkáját

A mára 93 éves férfi amatőrként is igazi mesterművet alkotott, melynek a világ számos pontjáról csodájára járnak. Ismerd meg a Justo katedrálisaként emlegetett épület gyönyörű, mégis kicsit szomorú történetét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük