A jelszavaidra vadászik! Terjed a vírus, amire az újratelepítés sem hat

Nem látja a vírusirtó

Még a vírusirtó sem szúrja ki az új férget, ami a routert támadja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos, hogy a számítógéped rendelkezzen megfelelő vírusvédelemmel, de sajnos vannak olyan támadások, amelyekkel szemben még a legkorszerűbb vírusirtók is tehetetlenek.

Ilyen például a nemrégiben megjelent Moose nevű féreg, amely észrevétlenül bújik meg, és adathalászat céljából hozták létre. Adunk néhány tippet, amivel megakadályozhatod, hogy a jelszavaid illetéktelen kezekbe kerüljenek!

Veszélyben a router

Mivel a vírusirtó szoftverek csak a számítógépet vértezik fel a kártevők ellen, a csalók újabban a routereket támadják: így észrevétlenül figyelhetik meg a felhasználók internetes tevékenységét, és anélkül férhetnek hozzá a jelszavakhoz, hogy az áldozatok gyanakodnának.

Az ESET biztonsági cég korábbi sajtótájékoztatóján felhívták a figyelmet egy új veszélyre, a Moose elnevezésű féregre, amely a Linux-alapú routerekre specializálódott, és nem tesz kárt a rendszerben, láthatatlan a vírusirtók számára, valamint az adatforgalmon sem változtat, így gyakorlatilag lehetetlen kiszúrni.

A Metropol információi szerint a Moose segítségével a netes bűnözők rosszabb esetben még a bankszámlaadatokhoz is hozzáférhetnek, szerencsésebb helyzetben viszont csak a közösségi portálok jelszavait szerzik meg, és hamis lájkokat gyűjtenek be a felhasználóktól a saját Facebook-oldalaikra.

Honnan tudhatod, ha figyelik a gépet?

Ha szeretnéd elkerülni a kémprogramok jelenlétét a gépeden, fogadd meg szakértőnk tippjeit, aki a hatékony megelőzésről is beszél!

Így védekezz!

Sajnos a többi vírussal ellentétben a Moose jelenlétét nem szünteti meg egy víruskereső program lefuttatása, sem a számítógép újratelepítése, de az ESET adott néhány megelőző tippet, amivel a lehetőségekhez képest a legnagyobb biztonságba helyezhetők a routerek.

"Fontos, hogy mindig változtassuk meg a router gyári jelszavát, és telepítsük rendszeresen a frissítéseket - és persze lehetőleg válasszunk olyan routert, amelynek gyártója frissíti az útválasztó eszköz szoftverét" - írja a Metropol.

Ezt is szeretjük