Munkája a gyilkolás volt, és igen jól végezte: Sztálin hóhéra rengeteg embert megölt

A Vörös Hadsereg parancsnokai és több ezer ember vére tapad a világtörténelem legvérengzőbb hóhérja kezéhez.

Vassily Blokhin
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vaszilij Blohin neve csak keveseknek cseng ismerősen Magyarországon, pedig 2010 óta a Guinness Rekordok Könyve is jegyzi a hóhér nevét, mint a lengyel katonatisztek katyni lemészárlásának szervezője és lebonyolítója.

A szovjet államvédelmi tábornok megközelítőleg 50 ezer ember életét oltotta ki saját kezűleg, és bár pontos adatok nincsenek a történészek birtokában, afelől nincs kétségük, hogy az áldozatok száma tízezres nagyságrendű. Története kissé zavaros, de mindenképp érdekes.

Sztálin első számú bizalmasa lehetett

Vaszilij Blohin jelentős karrierutat járt be élete során, 3 évtized alatt ugyanis a szovjet államvédelem, előbb a Cseka, majd az NKVD, vagyis Belügyi Népbiztosság tisztje, főtisztje, végül pedig tábornoka lett. 1921-ben csatlakozott a titkosszolgálathoz, és onnantól kezdve valószínűleg Sztálin első számú bizalmasa lehetett, egészen a diktátor 1953-as haláláig.

Blohin és gyilkos fegyvereinek egyike.
Blohin és gyilkos fegyvereinek egyike.

Hruscsov idején aztán félreállították, de a felelősségre vonás elmaradt. 1955-ben halt meg rejtélyes körülmények között, mivel nem tudni, hogy felakasztotta magát vagy esetleg infarktust kapott. De olyan elméletek is születtek, hogy valaki szándékosan tette el láb alól.

Naponta több száz embert megölhetett

Ahogy korábban említettük, Blohin 2010-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe legvéresebb tettével, a második világháború idején zajló, 1940-es katyni mészárlással, melynek során becslések szerint 28 nap alatt 7 ezer lengyel hadifoglyot lelőtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Donald Rayfield történész Stalin and His Hangmen című könyvében részletesen leírja Blohin 1940-es rémtetteit, ugyanakkor kifejti, hogy szerinte a gyilkosságok nem egyetlen személyhez kötődnek, így a hóhér szerepe a kivégzés lebonyolítására és megszervezésére korlátozódhatott.

Az áldozatok pontos számát szinte lehetetlen megbecsülni, de annyi bizonyos, hogy több ezer ember vére tapad a hóhér kezéhez.
Az áldozatok pontos számát szinte lehetetlen megbecsülni, de annyi bizonyos, hogy több ezer ember vére tapad a hóhér kezéhez.

A történész szerint Blohin ráadásul kegyes volt áldozataihoz, mert nem kínozta, hanem gyorsan tarkón lőtte őket. Ami pedig az öltözékét illeti, Blohin kínosan ügyelt rá, nehogy folt kerüljön egyenruhájára, ezért félelmetes ruhákban, bőrkesztyűben, sisakban és bőrkötényben hajtotta végre feladatait. Rayfield szerint a kivégzett foglyok között 11 tábornok, 1 admirális, 77 ezredes és 541 őrnagy volt, plusz a lengyel hadsereg tábori főrabbija.

Rengeteg adat kering a kivégzésekről

Blohin kivégzéseiről rengeteg adat kering az interneten: a német Wikipedia 50 ezer áldozatot számlál, a román több tízezret, ebből Katynban hétezret. Míg orosz források szerint 20 ezer ember kivégzése fűződik Bohlin nevéhez. Bár a történészek óvatosan bánnak a számadatokkal, és nem tulajdonítják ennyi ember kivégzését egyetlen személyhez, Blohin kétségkívül Sztálin legfontosabb hóhérja lehetett.

Katakombák Európában

Napjainkban közel ötven katakombát tartanak számon Európában: a legismertebbek a párizsi, illetve a római alagutak. Az emberi maradványokat néhányból elszállították, de akad olyan, ahol mumifikálódott testek övezik a járatokat. A sötét alagutakban azonban nem árt vigyázni: legtöbbjük valódi labirintus. Ennek ellenére okkult csoportok és titkos társaságok előszeretettel bemásznak a látogatóktól elzárt folyosókra is: a rendőrség buktatott már le föld alatti horrorfilmmozit és szellemidéző sátánistákat is.

Ezt is szeretjük