Szenzációs, mire tanították meg a varjakat: szemétszedésre alkalmazza a madarakat egy cég

Becslések szerint így a költségek legalább 75 százalékát meg lehet takarítani.

varju
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása. A vadon élő madarak egy kis ételt kapnak minden egyes csikkért, amelyet felcsippentenek, és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe a Stockholmhoz közeli Södertäljében.

- A vad madarak önkéntes alapon vesznek részt a munkában - magyarázta a módszert kitaláló Corvid Cleaning nevű startup alapítója, Christian Günther-Hanssen. A Tartsuk Tisztán Svédországot alapítvány szerint évente több mint egymilliárd cigarettacsikket dobnak el a svéd utcákon, tereken, ami az összes köztéri szemét 62 százalékát jelenti. Södertälje 20 millió koronát - 682 millió forint - költ évente a közterületek takarítására.

Günther-Hanssen becslései alapján madaras módszerükkel a költségek legalább 75 százalékát meg lehet takarítani. Södertäljében egyelőre kísérleti projektet folytatnak, mielőtt a varjúönkénteseket ráengednék az egész városra. - Könnyen tanulnak, és jó az esély arra, hogy egymástól is ellesik a munkát. Ugyanakkor kicsi a veszélye, hogy tévedésből lenyelik a csikket - tette hozzá a cégvezető.

- Egy csikk felszedésének a költsége 80 őre, mások szerint akár két korona is lehet. Ha varjak csipegetik fel, akkor egyenként 20 őrére csökken a kiadás - magyarázta Günther-Hanssen. A város hulladékstratégiájáért felelős Tomas Thernström szerint a kísérletben rejlő lehetőségek a finanszírozáson múlnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Érdekes lenne megnézni, más környezetben is működik-e a módszer. A varjaknak meg tudjuk tanítani, hogy szedjék össze a csikkeket, de az embereknek nem tudjuk megtanítani, hogy ne dobják el őket, ez is érdekes szempont - mondta.

Fotók: Getty Images

Madarak életét mentheted meg ezzel a néhány aprósággal

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása.

Ezt is szeretjük