Mit kell tenni, ha megtámad egy varjú? A madártani szakemberek tanácsai
Június közepéig ijesztegethetik az embereket a fiókáikat védelmező varjak.

varju
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak olykor félelmet keltő támadásaira - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME közleménye.

A madárszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.

A közlemény szerint Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre.

Mi a teendő támadás esetén?

Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál: nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komolyabb kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat vagy a fészküket el kell kerülni - olvasható a közleményben.

Fotók: Getty Images

A varjú egy életre megjegyzi az emberi arcokat

A varjak titokzatos kisugárzása nemcsak kinézetükön múlik, de talán abból is eredhet, hogy érezzük, különlegesen intelligens élőlényekkel van dolgunk. Nem csoda, hogy ezek az állatok a tudomány érdeklődését is felkeltették.

Ezt is szeretjük