A varjú egy életre megjegyzi az emberi arcokat: 2 érdekesség rendkívüli intelligenciájukról

Nap mint nap látunk varjakat, de senki sem hinné, hogy milyen különleges lények.

GettyImages-989704550

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen az őszi, téli és kora tavaszi időszakban jellemző, hogy varjak sokasága lepi el a városokat. A megszokott verebeknél, galamboknál termetesebb, sötét madarak misztikus lényekként mozognak közöttünk.

Titokzatos kisugárzásuk nemcsak kinézetükön múlik, de talán abból is eredhet, hogy érezzük, különlegesen intelligens élőlényekkel van dolgunk. Nem csoda, hogy ezek az állatok a tudomány érdeklődését is felkeltették.

Két tudományos kutatás a varjakról

Számos érdekes vizsgálatot végeztek már a varjakkal, részint a Washingtoni Egyetem szakértői is. Eredményeik közül kettőt most mi is ismertetünk. Ezeket olvasván kicsit talán mindenki másként fog tekinteni a károgó madarakra.

Így reagálnak elhullott fajtársuk látványára

Kétéves kutatómunkájukat egy különös kísérlettel kezdték, ami azt mérte fel, hogyan reagálnak a madarak, ha elhullott fajtársukat látják.

Swift Washington állam több mint 100 pontján helyezett ki élelmet a varjak számára, így érte el, hogy a madarak ezeken a részeken fészkeljenek. Amikor már megtelepedtek, 25 önkéntest vont be munkába.

A segítőknek 30-30 percig kellett állniuk a kihelyezett élelem közelében úgy, hogy a varjak tökéletesen rájuk láthassanak. Mivel mindegyikük egyforma, a teljes fejüket elfedő, parókás maszkot kapott, ez lehetővé tette, hogy mindig másik ember állhasson a kijelölt pontokra.

A kísérlet további eszközei preparált madarak voltak. A résztvevőknek előbb egy elhullott varjút formázóval a kezükben kellett a kijelölt ponton állniuk, azután pedig egy kitömött vörösfarkú sast is elhelyeztek a közelükben. Olyan is volt, hogy csak a madarakat helyezték ki, és önkéntesek nem voltak jelen, illetve egy másik körben plusz egy, üres kezű segítő is odaállt a kitömött varjút tartó ember mellé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A varjak a különböző szituációk mindegyikében károgtak és köröztek a tetemnek vélt preparált varjú felett, de a legintenzívebb hatást az váltotta ki, amikor a kitömött sas is jelen volt. Ezzel a viselkedéssel az életüket veszélyeztető helyzetre próbálhatták felhívni társaik figyelmét.

Az önkéntesek további hat hétig rendszeresen visszatértek a helyszínekre, de ekkor már preparált madarak nélkül. A varjak ugyanakkor továbbra is károgva köröztek az emberek felett, mivel emlékezhettek rá, hogy a korábbi tetem egy ember kezében volt, és azzal a ténnyel társíthatták, hogy az életüket veszélyeztető helyzet állhat fenn.

A madarak agyát műszeresen is megfigyelték, és azt találták, hogy amikor egy embert látnak varjútetemmel a kezében, aktiválódik a hippocampusuk, vagyis a memóriával és tanulással összefüggő agyterületük.

Nem felejtenek el

A varjak agyának működése tovább fokozta a kutatók kíváncsiságát. Egy másik kísérlet a memóriájukat vette górcső alá, és rávilágított, hogy egy életre megjegyzik az emberi arcot. A vizsgálatot John Marzluff vezette.

Marzluff és csapata ugyancsak álarcos vizsgálatot végzett. Két egymástól különböző típust osztottak szét a segítők között, melyekhez eltérő feladat is járult. Azoknak, akik ősembermaszkot kaptak, folyton üldöznie kellett a varjakat, a kontrollmaszkot viselőknek pedig békén kellett hagynia őket. Mivel a madarak még több mint 9 év múltán is elmenekültek, ha ellenőrzésképpen egy ősember-maszkos ember ment közéjük, megállapíthatták, hogy a madarak egész életükre megjegyzik az emberek kinézetét.

Természetes, hogy a varjak számára nagyon fontos az arcmemória, hiszen meg kell jegyezniük, hogy kitől kell tartaniuk, és kitől nem. Ez a rendkívüli képesség túlélésüket szolgálja, minket, embereket pedig egyfelől lenyűgöz, másfelől meglep: ezek szerint, ha legközelebb a parkba megyünk, már tudni fogjuk, hogy a varjak felismernek, és az, hogy nyugodtan sétálgatnak körülöttünk, a rólunk alkotott, pozitív véleményük jele.

Teszteld a kutyád képességeit!

Ha érdekel az állati intelligencia, kedvencedé is kíváncsivá tehet: így teszteld képességeit otthon, egyszerűen.

Ezt is szeretjük