A magyar Snowden már korábban kitálalt

A NAV-nak kivételezett cégei vannak?

A NAV nem tesz feljelentést Horváth András ellen.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály november 18-án tartott sajtótájékoztatóján egyebek mellett kifejtette, hogy az adócsalást bejelentő egykori adóellenőrnek, Horváth Andrásnak nem kellene politizálnia adótisztviselőként.

Horváth András múlt héten tálalt ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kapcsolatban. Szerinte az állami cég ezermilliárdos adócsalást követett el. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint Horváth Andrásnak az ügyet büntetőeljárásban kellene tisztáznia, és természetesen szükség van az ügy alapos kivizsgálására.

Az adóellenőr védve van

Varga Mihály határozottan állítja, hogy az összes adóeljárás több oldalról folyamatos ellenőrzés alatt van. A hatóságot pedig bárki megvizsgálhatja, hiszen rendelkezésre áll az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is.

Az exadóellenőrt a felettese korábban többször is figyelmeztette, hogy ne politizáljon, így Varga szerint jobb lett volna, ha tartja magát a NAV belső szabályzatához. Kérdés azonban, hogy ha valaki adócsalásra hívja fel a figyelmet, az miért számít politizálásnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem jelenti fel a korábbi adóellenőr Horváth Andrást rágalmazás miatt. Nem is tehetné, hiszen állami szerveknek nincsen méltósága, a törvény pedig ezt védi - mondta el a TASZ programvezetője, Hidvégi Fanni az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A NAV vizsgálata nem jellemző módon két nap alatt lezajlott, lezáró dokumentumát a TASZ már ki is kérte. A jogvédő szervezet a vizsgálat módszertanára kíváncsi, hogy az mennyire volt alapos. Hidvégi Fanni azt is elmondta, hogy Horváth András nagy kockázatot vállalt azzal, hogy kiállt a nyilvánosság elé az üggyel.

Az adóellenőr már korábban jelezte

Az atlatszo.hu portálon időközben megjelent egy 2011-es levél, amiben Horváth András figyelmezteti a fideszes politikusokat a milliárdos számlagyárak létezésére. A feljegyzést Rogán Antalnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak címezte azzal a céllal, hogy óriási áfacsalásokra hívja fel a figyelmet, de ők nem reagáltak a megkeresésre. Szerinte létezik egyfajta kivételezett adózói kör, amin belül a NAV már évek óta nem végzett ellenőrzéseket.

Gyurcsány Ferenc kis híján kiszorult a csapatból - Képeken a leggazdagabb magyarok

Nézegess képeket!

Elolvasom

A korábbi ellenőr levelére reflektálva Rogán Antal megjegyezte, hogy ebben az írásban a vádak mellett egyetlen konkrét személy vagy cégnév sem szerepel. Az ellenőr egy november 8-i sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amiben kormányzati körök és az adóhatóság is előszeretettel asszisztál.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezen ügyek vizsgálatát viszont nem lehet két nap alatt levezényelni és elvégezni. Horváth szerint a kormánynak a legmagasabb szintű védelmet kellene nyújtania számára. A férfi az MTI-nek konkrét adatokkal kapcsolatban annyit mondott el, hogy 2011-ben a gabonaszektorban 10-12 cég majdnem 30 milliárd forintos áfacsalást követett el.

A figyelmeztetés és a leleplezés ellenére a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály inkább tartja magát ahhoz, hogy nem érdemes tovább boncolgatni és újra felnyitni a már lezárt ügyet. Ez az ellenállás meglehetősen gyanúsnak hat, hiszen a kormánynak minden oka meglenne arra, hogy tovább vizsgálódjon - csak lehet, hogy nem érdeke.

Ezt is szeretjük