A jövőben PET-palackból készülhet a vaníliafagyi: meghökkentő ötleten dolgoznak a skót tudósok

A vaníliaízesítést bizarr összetevőből, műanyag palackból állítanák elő.

GettyImages-1131361550

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vanília a világ egyik legnemesebb, legízletesebb és leggyakrabban alkalmazott fűszere: nap mint nap megízlelhetjük, ha valódi vaníliával készült édességet fogyasztunk, de kozmetikumok, gyógyszerészeti készítmények összetevőjeként is találkozhatunk vele.

A széles körű felhasználás miatt, és mert a valódi vanília igen drága alapanyag, aromával, vanilinnel pótolják, melyet megannyi igen meglepő alapanyagból állítanak elő. Készítik kasztóreumból, vagyis hódzsírból, tűlevelű fák alkatrészeiből, de lignin-szulfonsavból is, ami egy papíripari melléktermék. Ezektől már önmagában is sokaknak eláll a szava, de amin skót tudósok dolgoznak, az végképp bizarr: PET-palackból készítenének vaníliaaromát, hogy pótolhassák a szükségletet, egyúttal csökkenthessék a Föld műanyagszennyezését.

Hogyan készülne a PET-palack-aroma?

Az ötlet az Edinburgh-i Egyetem kutatóitól származik, akik felfedezték, hogy egyfajta baktérium, genetikailag módosított E. coli segítségével PET-palackból vaníliaaroma készíthető. A baktérium ugyanis a palack anyagának egyik alkotóelemét, a treftálsavat vanilinné alakítja át.

Miután a treftálsav és a vanília kémiai szerkezete nagyon hasonló, a baktériumnak csak nagyon minimális a feladata. A kutatók a módosított E. coli és a treftálsav keverékét 37 fokos hőmérsékletre helyezik, és az aroma egykettőre el is készül.

A kutatók kiemelték, hogy a globális műanyaghulladék napjaink egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája, hiszen percenként egymilliót adnak el belőlük világszerte az üzletekben, és mindössze 14%-uk kerül újrahasznosításra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Munkánk változtathat azon, hogyan személi a világ a műanyagot. Problémás szeméttípusként ismerik, de mi most egy új felhasználására világítunk rá, amelyből minőségi termékek készíthetők - mondja Stephen Wallace, az egyetem biotechnológiai szakértője egy, a The Guardiannak adott interjúban.

Jogos, ha sokan bizarrnak érzik a skót tudósok törekvéseit. Noha a tudományos előrelépések fontosak, és a műanyagszennyezés rendkívül égető problémát jelent, az ember a legkevésbé sem szeretne PET-palackot enni, amikor belekanalaz egy vaníliafagylaltba. Lehet, hogy mégis ez lesz a jövő új vaníliaaroma-forrása?

Hogyan komposztálhatsz otthon?

A konyhai hulladékokból komposztot készíthetsz, amiből nagyszerű virágföld válik. Következő cikkünkben megtudhatod, hogyan kell csinálni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük