Egymillió forintos bírságot is kiszabhat a hatóság: erre figyelj
Több komoly változást is tartogat a szeptember. Megmutatjuk a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember 1. leginkább a diákok és tanárok életében hoz változásokat. Nem csak azért, mert ekkor csengetnek be, de általában az oktatás területén a változások is ilyenkor lépnek életbe.

Azonban lesz néhány örömteli és kevésbé örömteli változás, ami mindenki számára fontos lehet. Rezsicsökkentés, útzárak, változó menetrendek és dráguló kenyér. Erre számíts ősztől!

Béremelés és erkölcstan

Idéntől először már minden évfolyamon kötelező lesz az erkölcs- vagy hitoktatás. A mindennapos testnevelés is újabb gyerekeket ér el, az 1-3., az 5-7. és a 9-11. évfolyamon is mozognak naponta a diákok.

Hoffmann Rózsa utolsó meglepetése volt, hogy a kormány addigi ígéretével szemben megszabta, milyen tankönyveket választhatnak a tanárok. Főleg a két állami kiadó köteteit választhatják a tanárok, így tantárgyanként is ennyi áll a rendelkezésükre.

A tanárokat mégis leginkább a szeptembertől esedékes béremelés tartja lázban. Bár a középfokú végzettségű pedagógusok aligha érzik meg komolyabban a béremelést, a mesterdiplomás tanárok akár 182 ezer forintot is kézhez kaphatnak, ami nettó 26 ezer forintos emelkedés az eddigi bérükhöz képest.

Tovább csökken a rezsi, emelkedhet a kenyér ára

A rezsidíjak csökkenésére is számíthatsz ősztől. A februárban elfogadott harmadik rezsicsökkentési törvény kimondja, hogy szeptembertől 5,7%-kal csökken az áram lakossági ára.

A vállalkozóknak oda kell figyelniük a nyár végén. Szeptember 1-től már csak online pénztárgépek üzemelhetnek a kereskedelemben. Aki mégis elmulasztaná az átállást, az komoly bírságra is számíthat, akár 1 millió forintot fizethet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kasszájába. Ráadásul a hatóság 12 napra bezárathatja az üzletet.

Bár a szeptember 1-i dátummal szorosan nem függ össze, ha a malmok emelik a liszt árát, úgy ősztől a kenyér ára emelkedhet. A túlzottan esős időjárás miatt a malmi búza termése némileg elmaradt a várttól, ezért 10%-kal emelkedhet az ára. Ennyivel nőhet a liszt, és így a kenyér ára is.

Buda megbénulhat

A tömegközlekedésben is mindig hoz valami változást az ősz kezdete. Sok helyi közlekedési vállalat változtat a menetrenden, így érdemes a helyi Volán honlapján érdeklődni. Az iskola kezdete miatt a reggeli és a délutáni forgalom ismét megnövekszik a településeken. A MÁV nyári menetrendje augusztus 31-ig tart, ami főleg a balatoni járatokat érinti.

A fővárosban minden bizonnyal az iskolakezdéssel egy időben kezdődik meg a város egyik közlekedési csomópontjának számító Széll Kálmán tér felújítása, mely óriási káoszba taszíthatja Buda közlekedését.

Augusztus 20-a után már készülünk az őszre. Nézegess képeket a nyárvégi rendezvényekről!

Ezt is szeretjük