Akár 140 ezer forint is lehet a támogatás: kiknek jár?
Igazán jó hír: komoly segítséget kapnak a kisgyermekes családok az államtól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre inkább emelkedik a gyermekgondozási díj összege, tavaly a gyed mértéke az átlagkereset növekedési üteménél is nagyobb mértékben nőtt, így már bruttó 140 ezer forint fölé emelkedett.

Egyre több nő dolgozik gyermekvállalás előtt és kisgyermekes szülőként is. Jó hírek érkeztek a kisgyermekesek és a gyermeket tervezők számára egyaránt.

40 ezer forinttal juthat több egy gyermek után

2012 és 2013 között 6,2%-kal emelkedett a havi átlagos gyermekgondozási díj - gyed - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az elmúlt öt évben a maximális juttatásra jogosultak akár havi 40 ezer forinttal is többet kaphatnak ilyen formában.

A gyed összege a tavalyi évben az átlagkereseteknél is nagyobb mértékben nőtt. 2009 óta átlagosan mintegy 20 ezer forintos emelkedés volt tapasztalható e juttatás mértékében - derül ki a KSH adataiból.

Gyedre azok a családok jogosultak, amelyekben az anya a gyermeke születését megelőző két évben legalább 365 napot dolgozott. A gyed - hasonlóan a táppénzhez - az átlagkereset 70%-át teszi ki, de nem haladhatja meg az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-át.

2014-ben a támogatás maximális bruttó összege ennek megfelelően 142 100 forint havonta, csaknem 40 ezer forinttal több, mint 2010-ben volt. A gyedet igénybe vevők több mint ötöde a maximális összegre jogosult.

Egyre többen igénylik a gyed extrát is

A gyedet egyre többen igénylik, ami örvendetes fejleményekre utal. 2008 óta folyamatosan csökkent azok száma, akik jogosultak lettek volna a gyedre, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb szülő dolgozott gyermekvállalás előtt. Ez a trend 2013-ban megfordult, azóta emelkedik azok száma, akik élnek a támogatással, azaz egyre többen dolgoznak gyermekvállalás előtt.

Nemrég írtunk arról, hogy egyre többen igénylik a gyed extrát is, aminek köszönhetően egyre több anyuka térhet vissza minél korábban a munkaerőpiacra.

A gyed extra sikerével talán ledolgozható az ország hátránya, amely a többi uniós országhoz mérten a kisgyermekes anyukák munkavállalási arányában mutatkozik. A 2012-es mutató szerint a kisgyermekes anyukák csupán mintegy harmada dolgozik.

A gyed extra feltételeiről és igénylésének módjáról itt írtunk bővebben.

A politikusok általában gyerekeikkel indultak útnak nyáron. Ha kíváncsi vagy, merre, képes cikkünkből megtudhatod.

Ezt is szeretjük