A 10 legfontosabb változás az adózás terén 2010-ben

2010-től változnak az adósávok, jön a vagyonadó, és ismét búcsút inthetünk számos kedvezménynek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó hír, hogy 2010-től nem csak szigorításokra számíthatunk, hanem kedvezményekre is. Változnak az adósávok, az adókulcsok, és a járulékok fizetésének rendje is módosul. Íme, a legfontosabb újítások, melyekre érdemes előre felkészülnöd.

Változnak az adósávok és az adókulcs is

Ami jövőre a magánszemélyeket érintő legnagyobb változás, hogy módosulnak a személyi jövedelemadó sávhatárai és az adókulcs mértéke is.

A most alkalmazott három adókulcs kettővé alakul, így jövőre kedvezőbb SZJA-adózásra számíthatsz. 2010-től az éves bruttó, járulékokkal növelt jövedelem után ötmillió forintig 17% az adókulcs mértéke, az ötmillió forint feletti részre pedig 32%-os adókulcs lesz érvényes.
Ezek mellett eltörlik a magánszemélyek 4%-os különadóját, az adóalap pedig - a bruttó béren felül - a munkáltató által fizetendő járulékokat is tartalmazza majd.

Természetbeni juttatások

Egyes, korábban adómentes juttatások adómentességét eltörlik, de az érintett juttatások egy szűkebb körét bizonyos értékhatárig kedvezményes, 25%-os adókulccsal adóztatják majd. Ilyen kedvezményes adóztatással érintett juttatás például a melegétel-utalvány havi 18 ezer forintos értékhatárig - az eddigi 12 ezer forintos adómentes értékhatár helyett -, az üdülési csekk pedig a minimálbér mértékéig. A kedvezményes mértéket meghaladó juttatások természetbeni juttatásként 54%-os adókulccsal adóznak, és az adóval növelt értéket 27% járulék is terheli.

Tevékenységre jellemző kereset megadóztatása

A társas vállalkozók - ügyvédi irodák, ingatlanügynöki irodák -, illetve az egyéni vállalkozók esetében bevezetik az úgynevezett tevékenységre jellemző kereset megadóztatását, aminek meghatározása az egyedi tevékenység jövedelmezőségének megítélésétől függ. Ezzel a törvényalkotóknak az a célja, hogy az érintettek adóterhei a munkabérekhez hasonlóak legyenek.

Az Alkotmánybírósághoz fordultak
Az Adótanácsadók Egyesületének vezetése gondosan tanulmányozta, elemezte az újításokat, majd úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul: szerintük ugyanis a teljes magyar kisvállalkozói kört érintik majd a változások a villanyszerelőtől az orvosig, az önálló alkotóművésztől a kiskereskedőig. Nagy problémát látnak abban, hogy a személyes munkavégzésük bérét a náluk nem értelmezhető piaci érték alapján kívánják adó és járulék alá vonni. 2010-ben az érintettek jövedelmét olyan újonnan bevezetett fogalmak alapján kellene meghatározni, mely fogalmak a vállalkozók vonatkozásában egyszerűen értelmezhetetlenek.

Csökken a társadalombiztosítási járulék

A munkáltatót terhelő járulékok összességében 32%-ról 27%-ra csökkennek: ez 24% nyugdíj-biztosítási járulékból, 2% egészségbiztosítási járulékból és 1% munkaerő-piaci járulékból áll majd.

A munkavállalói járulékok mértéke változatlan marad, de a járulékfajták arányai változnak. A minimum járulékalap helyett bevezetésre kerülő, a tevékenység piaci értéke szerinti járulékfizetés viszont visszás: az egyéni és társas vállalkozó, valamint az EVA-alany - a minimum járulékalap utáni járulékfizetés helyett - jövőre a tevékenység piaci értéke után köteles járulékot fizetni. Amennyiben a tényleges jövedelem nem éri el a tevékenység piaci értéke alapján számított jövedelmet, akkor ezt a tényt a havi járulékbevallásban fel kell tüntetned, és így mentesülhetsz a járulékfizetés alól - de a járulékalap ebben az esetben sem lehet kevesebb a minimálbérnél.

Jut is, marad is
A százalékos egészségügyi hozzájárulások - EHO - közül a 11%-os EHO mértéke 27%-ra emelkedik, de a munkaviszony esetén fizetendő tételes egészségügyi hozzájárulást eltörlik.

Lesz vagyonadó

Jövőre vezetik be az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót, köznapi nevén a vagyonadót, mely a lakóingatlanokat, a nagy teljesítményű gépjárműveket, a vízi járműveket és a légi járműveket terheli majd. Mentességet élvez a harmincmillió forint forgalmi értéket el nem érő, a tulajdonos által lakott lakóingatlan, valamint a tulajdonos döntése szerinti egy további lakóingatlan, melynek forgalmi értéke nem éri el a 15 millió forintot.

Az adó alapja lakóingatlanoknál a forgalmi érték, mértéke sávosan emelkedik: harmincmillió forintig 0,25%, harminc- és ötvenmillió forint között 0,35%, az ötvenmillió forint feletti részre pedig 0,5%.
Az adó megállapítása önadózással történik: a bevallást a magánszemélyeknek az adóévet követő év május 20-áig kell megtenni.

Megszűnő kedvezmények

Egyes adókedvezmények, így a biztosítási díj adókedvezménye is megszűnik jövőre. A korábbi feltételekkel megmaradnak az önkéntes kölcsönös pénztárak adókedvezményei, illetve a családi kedvezmény némileg magasabb jövedelemkorláttal.
Megmarad a munkáltató által elrendelt, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolarendszeren kívüli képzés adómentessége a korábbi feltételekkel, de megszűnik az iskolai rendszerű képzésnek a minimálbér két és félszeres mértékéig terjedő adómentessége.

A munkáltatók továbbá elbúcsúzhatnak a két évnél régebben használt számítógépeknek az ingyenes vagy kedvezményes átadására vonatkozó adómentességétől is. Eltörlik a kiküldetés, kirendelés és külszolgálat idejére a magánszemély részére adott napidíj részbeni adómentességét is: a teljes napidíj adókötelessé válik, az adómentesség csak nagyon szűk körben marad meg.

Ezt is szeretjük