Több pénz marad a családoknak 2014-ben

Ezekkel a változásokkal kell számolni jövőre

A következő évben ismét rengeteg változás elé nézünk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára a 2014-es országgyűlési választások miatt egymást érik a változások, amelyek szinte minden téren érezhetőek lesznek.

A tervek már nagyjából körvonalazódtak, konkrétumot illetve részleteket viszont sok esetben nem tudni még. Annyi már biztos többek között, hogy március 15-től hatályba lép az új Polgári törvénykönyv, bevezetik a gyed-extrát továbbá emelkedik a nyugdíj és a minimálbér összege. Ez még nem minden.

Ember tervez…

Az év elején célszerű lehet számba venni és rendszerezni, hogy hogyan és mennyiben változik életünk az új évben.

Itt van mindjárt a jelenlegi kormány legújabb csatája az adósság ellen: a bankok november 1-jéig kaptak ultimátumot arra vonatkozóan, hogy dolgozzák ki a devizahitelek teljes kivezetését a magyar piacról. A szakma szerint erre semmi esély, és különben is hajmeresztő őrültségnek gondolják, hogy a bankoktól várják el: egyoldalúan oldják meg a devizahitelesek ügyét.

Mindenesetre több - szándékolt - változásra már az ősszel benyújtott jövő évi költségvetési tervezetből is következtetni lehet, noha ez önmagában nem biztosíték semmire, hiszen a büdzsé összeállításakor csupán számolnak bizonyos folyamatokkal, illetve a költségvetést magát is rendszeresen szokta módosítani a parlament, ami egy választási évben feltehetően még inkább így lesz.

Rezsi, áfa, nyugdíj

A napvilágot látott részletekből mindenesetre kiolvasható például, hogy a kormány további rezsicsökkentéssel kalkulál, amelynek mértéke azonban egyelőre bizonytalan.

A költségvetés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint megteremti a lehetőséget a hús áfacsökkentésére is, aminek közvetlen hatása van e termékek árára, és így pénztárcánkra.

Tovább emelkednek a nyugdíjak, mégpedig az infláció jósolt ütemével egyező mértékben, azaz 2,4%-kal. Bár már most tudható, hogy a drágulás ennél valószínűleg jelentősen lassabb lesz, vagyis az időskori juttatás nemcsak a számok szintjén, hanem a valóságban is többet fog érni, mint idén.

Kismamák, családosok

Bevezetnék az újabban gyed extrára keresztelt, korábban rugalmas gyedként emlegetett támogatást is. Ez azt jelentené, hogy a kismamák kevesebb idő alatt is igénybe vehetnék a juttatás teljes maximális időtartamára megállapított összeget, ha például hamarabb vissza kívánnak térni a munkába. Jelenleg ugyanis - legalábbis a kormány álláspontja szerint - hátrányt szenvednek azok a családok, ahol az édesanya nem szeretne több évet otthon tölteni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diplomás gyed lényege pedig, hogy aki felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőfokú szakképzésben és szakirányú továbbképzésben tanul, azok számára a gyed összegét a minimálbér alapján fogják megállapítani. A mester-, egységes osztatlan vagy a doktori képzésben részt vevők a garantált bérminimum alapján kapják majd a gyedet.

Az ötletelés szintjén volt szó a terhességi gyermekágyi segély nagyobb összegű emeléséről, a munkahelyi napközik létesítéséről és a szocpol kiterjesztéséről is. Ezekkel szemben viszont immár tény, hogy a családi adókedvezményt kiterjesztenék 2014-től oly módon, hogy azok, akik a 16%-os személyi jövedelemadóból azt nem tudják teljes mértékben igénybe venni - vagyis egy hónapban nem adóznak annyit, amennyi kedvezmény járna nekik gyermekeik száma alapján -, a 7%-os egészségügyi és a 10%-os nyugdíjjárulék terhére is megtehetik ezt.

2014-től kötelező lesz hároméves kortól óvodába adni a gyermeket. Ez azt jelenti, hogy ha a pici augusztus 31-ig betölti a hármat, szeptember 1-től muszáj oviba járnia, kivéve, ha a jegyző illetve az egyházi és magánintézmények esetében a fenntartó ez alól felmentést ad a gyermek családi körülményeire, sajátos igényeire, helyzetére, képességei megfelelő kibontakoztatására hivatkozva.

Egyebek

Március 15-én lép életbe az idén év elején elfogadott új Polgári Törvénykönyv, amely az 1960 óta hatályos jelenlegi Ptk. helyét veszi át az alapvető személyi és vagyoni viszonyok szabályozásában. A korábbi törvényt egyébként az elmúlt évtizedekben több mint százszor módosították, de az új, mintegy 1600 paragrafusból álló jogszabály szövegének mintegy negyede így is teljesen új tartalom. Változások lesznek többek között a családjog, az örökbefogadás, az öröklés, a személyiségi jogok, a gondnokság alá helyezés és a közérdekű adatok terén is. További részleteket, beleértve az új Ptk. teljes szövegét is, itt találod!

Határon túli szavazás

Jövőre országgyűlési választások lesznek. Mit gondolsz arról, hogy azok a kettős állampolgárok, akik nem itt élnek, szintén szavazhatnak?

Külön kiemelendő talán, hogy durván megugrik a cégalapítás költsége: újra 3 milliós törzstőkét kell összehozni egy kft. létrehozásához, ami a jelenleg elvárt 500 ezernek éppen hatszorosa. A szigorítás célja, hogy nehezebb legyen fiktív vállalkozásokat létrehozni, a megvalósítás módja mégis felemás.

A céges partnereknek egyrészt nem jelent érdemi védelmet a törzstőke megléte, hiszen azt bármikor, akár már az alapítás másnapján ki lehet venni a társaság bankszámlájáról. Másrészt a vállalatok már azelőtt is elkezdhetik a működést, hogy letennék az asztalra a 3 milliót, mindössze arról van szó, hogy amíg ezt meg nem teszik, osztalék formájában a tulajdonosok nem vehetnek ki pénzt a cégből.

Elvileg több pénz jut jövőre az egészségügyre, az oktatásra, a közbiztonságra és a felzárkóztatásra, az azonban nem tiszta, hogy ez milyen konkrét változásokat jelent. A pedagógusok béremelése sem érte el első nekifutásra a kívánt hatást.

Ezt is szeretjük