Több pénz marad a családoknak 2014-ben

Ezekkel a változásokkal kell számolni jövőre

A következő évben ismét rengeteg változás elé nézünk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára a 2014-es országgyűlési választások miatt egymást érik a változások, amelyek szinte minden téren érezhetőek lesznek.

A tervek már nagyjából körvonalazódtak, konkrétumot illetve részleteket viszont sok esetben nem tudni még. Annyi már biztos többek között, hogy március 15-től hatályba lép az új Polgári törvénykönyv, bevezetik a gyed-extrát továbbá emelkedik a nyugdíj és a minimálbér összege. Ez még nem minden.

Ember tervez…

Az év elején célszerű lehet számba venni és rendszerezni, hogy hogyan és mennyiben változik életünk az új évben.

Itt van mindjárt a jelenlegi kormány legújabb csatája az adósság ellen: a bankok november 1-jéig kaptak ultimátumot arra vonatkozóan, hogy dolgozzák ki a devizahitelek teljes kivezetését a magyar piacról. A szakma szerint erre semmi esély, és különben is hajmeresztő őrültségnek gondolják, hogy a bankoktól várják el: egyoldalúan oldják meg a devizahitelesek ügyét.

Mindenesetre több - szándékolt - változásra már az ősszel benyújtott jövő évi költségvetési tervezetből is következtetni lehet, noha ez önmagában nem biztosíték semmire, hiszen a büdzsé összeállításakor csupán számolnak bizonyos folyamatokkal, illetve a költségvetést magát is rendszeresen szokta módosítani a parlament, ami egy választási évben feltehetően még inkább így lesz.

Rezsi, áfa, nyugdíj

A napvilágot látott részletekből mindenesetre kiolvasható például, hogy a kormány további rezsicsökkentéssel kalkulál, amelynek mértéke azonban egyelőre bizonytalan.

A költségvetés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint megteremti a lehetőséget a hús áfacsökkentésére is, aminek közvetlen hatása van e termékek árára, és így pénztárcánkra.

Tovább emelkednek a nyugdíjak, mégpedig az infláció jósolt ütemével egyező mértékben, azaz 2,4%-kal. Bár már most tudható, hogy a drágulás ennél valószínűleg jelentősen lassabb lesz, vagyis az időskori juttatás nemcsak a számok szintjén, hanem a valóságban is többet fog érni, mint idén.

Kismamák, családosok

Bevezetnék az újabban gyed extrára keresztelt, korábban rugalmas gyedként emlegetett támogatást is. Ez azt jelentené, hogy a kismamák kevesebb idő alatt is igénybe vehetnék a juttatás teljes maximális időtartamára megállapított összeget, ha például hamarabb vissza kívánnak térni a munkába. Jelenleg ugyanis - legalábbis a kormány álláspontja szerint - hátrányt szenvednek azok a családok, ahol az édesanya nem szeretne több évet otthon tölteni.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diplomás gyed lényege pedig, hogy aki felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőfokú szakképzésben és szakirányú továbbképzésben tanul, azok számára a gyed összegét a minimálbér alapján fogják megállapítani. A mester-, egységes osztatlan vagy a doktori képzésben részt vevők a garantált bérminimum alapján kapják majd a gyedet.

Az ötletelés szintjén volt szó a terhességi gyermekágyi segély nagyobb összegű emeléséről, a munkahelyi napközik létesítéséről és a szocpol kiterjesztéséről is. Ezekkel szemben viszont immár tény, hogy a családi adókedvezményt kiterjesztenék 2014-től oly módon, hogy azok, akik a 16%-os személyi jövedelemadóból azt nem tudják teljes mértékben igénybe venni - vagyis egy hónapban nem adóznak annyit, amennyi kedvezmény járna nekik gyermekeik száma alapján -, a 7%-os egészségügyi és a 10%-os nyugdíjjárulék terhére is megtehetik ezt.

2014-től kötelező lesz hároméves kortól óvodába adni a gyermeket. Ez azt jelenti, hogy ha a pici augusztus 31-ig betölti a hármat, szeptember 1-től muszáj oviba járnia, kivéve, ha a jegyző illetve az egyházi és magánintézmények esetében a fenntartó ez alól felmentést ad a gyermek családi körülményeire, sajátos igényeire, helyzetére, képességei megfelelő kibontakoztatására hivatkozva.

Egyebek

Március 15-én lép életbe az idén év elején elfogadott új Polgári Törvénykönyv, amely az 1960 óta hatályos jelenlegi Ptk. helyét veszi át az alapvető személyi és vagyoni viszonyok szabályozásában. A korábbi törvényt egyébként az elmúlt évtizedekben több mint százszor módosították, de az új, mintegy 1600 paragrafusból álló jogszabály szövegének mintegy negyede így is teljesen új tartalom. Változások lesznek többek között a családjog, az örökbefogadás, az öröklés, a személyiségi jogok, a gondnokság alá helyezés és a közérdekű adatok terén is. További részleteket, beleértve az új Ptk. teljes szövegét is, itt találod!

Határon túli szavazás

Jövőre országgyűlési választások lesznek. Mit gondolsz arról, hogy azok a kettős állampolgárok, akik nem itt élnek, szintén szavazhatnak?

Külön kiemelendő talán, hogy durván megugrik a cégalapítás költsége: újra 3 milliós törzstőkét kell összehozni egy kft. létrehozásához, ami a jelenleg elvárt 500 ezernek éppen hatszorosa. A szigorítás célja, hogy nehezebb legyen fiktív vállalkozásokat létrehozni, a megvalósítás módja mégis felemás.

A céges partnereknek egyrészt nem jelent érdemi védelmet a törzstőke megléte, hiszen azt bármikor, akár már az alapítás másnapján ki lehet venni a társaság bankszámlájáról. Másrészt a vállalatok már azelőtt is elkezdhetik a működést, hogy letennék az asztalra a 3 milliót, mindössze arról van szó, hogy amíg ezt meg nem teszik, osztalék formájában a tulajdonosok nem vehetnek ki pénzt a cégből.

Elvileg több pénz jut jövőre az egészségügyre, az oktatásra, a közbiztonságra és a felzárkóztatásra, az azonban nem tiszta, hogy ez milyen konkrét változásokat jelent. A pedagógusok béremelése sem érte el első nekifutásra a kívánt hatást.

Ezt is szeretjük