6 rossz hír 2009-re
+ 3, aminek örülhetsz
Vajon tényleg kemény évnek nézünk elébe, vagy lesz olyan, aminek örülhetünk? Összegyűjtöttük az idei év legfontosabb változásait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új év nemcsak fogadalmakat, de a mindennapi életben is számos változást hozott. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amelyekkel érdemes tisztában lenned, nehogy hideg zuhanyként érjen, hogy ezentúl mélyebben kell majd a pénztárcádba nyúlnod.

Drágább a szemét, a víz, az áram

2009-ben számos közszolgáltatásért kell többet fizetni - nem meglepetés, hogy leginkább Budapesten drágul az élet.

A fővárosban a szemétszállítás díját emelték a legnagyobb mértékben - pontosan 14,1%-kal, ám ezért több szolgáltatást, például kétszáz további szelektív hulladékgyűjtő konténert vehetsz igénybe.
A víz díja 8,4%-kal, a csatornahasználat díja pedig csaknem 10%-kal emelkedett januártól. Drágult az áram 2,9%-kal, ami azt jelenti, hogy háztartásonként átlagosan 180 forinttal kell havonta többet fizetni.

Csökken a fűtés díja

Kevés dolog akad, ami az évek múlásával olcsóbb. Idén viszont kevesebbet kell fizetniük azoknak, akik budapesti távfűtéses lakásban élnek. A Főtáv tarifái átlagosan akár 8,5%-kal csökkenhetnek, a vidéki távhőszolgáltatás azonban drágul: Szombathelyen például, ahol októberben is emeltek, januártól újabb 17%-os díjemeléssel kell számolni. Szegeden 10%-os, Pécsett 8%-os a drágulás, míg Miskolcon nem változik a tarifa.

Jó hír!
Januártól nem drágult a gáz, az autópálya-matricákért sem kell mélyebben a pénztárcádba nyúlnod, valamint a MÁV sem emelt a jegyárakon, így a 2008-as díjszabás érvényes.

Tovább drágul a tömegközlekedés

Ha a vasút nem is, a helyi tömegközlekedés drágább lesz idén. Mind a BKV, mind a vidéki társaságok emelik a jegyárakat. A BKV díjai 8%-kal nőnek, így a felnőtt havi bérletért - a MÁV és a Volán szolgáltatásait is felölelő Egyesített Budapesti Bérletért - 9 ezer forintot, a diák- és nyugdíjas havi bérletért pedig 3550 forintot kell fizetni.

Megszűnt viszont a drágább éjszakai jegy: ezentúl a vonaljegy használható az éjszakai járatokon, hasonlóan az átszálló-, a gyűjtő- és a környéki vonaljegyekhez. Január közepétől a vonaljegy ára 270 forintról 290-re emelkedik.
A főváros mellett a vidéki nagyvárosokban is drágulásra lehet számítani - Debrecenben 4-11%-kal, Tatabányán 9,55%-kal emelkednek az árak. Miskolcon mintegy 14%-kal, Szegeden 9,5%-kal nőnek a közlekedési tarifák, Pécsett és Kecskeméten pedig közel 7%-kal.

A posta is drágul
A leggyakrabban igénybe vett postai szolgáltatások tarifái januártól 5-10 forinttal emelkedtek, így a levelezőlap és a 30 grammos levél feladási díja 70 forintról 75 forintra, az 50 grammos levélé pedig 100 forintról 105 forintra emelkedett. Az elsőbbségi levelekért nem kell többet fizetni, de a tértivevényes és az ajánlott különszolgáltatások 5, illetve 10 forinttal többe kerülnek idén.

Változások autóvásárlásnál és a bérekben is

Az év elejétől megszűnt az önerő nélküli gépjármű-vásárlási lehetőség, és a korábbi tíz helyett maximum nyolc év futamidő mellett lehet kölcsönt felvenni.

Ezentúl azonban nem kaphatnak hitelt azok, akik olyan autót terveznek vásárolni, melynek életkora a hitelfinanszírozás fennállása alatt meghaladja a 15 évet - haszongépjárművek esetében a 12 évet. A finanszírozóknak pedig kötelességük jövedelemigazolást kérni a fizetőképesség megállapításához.

Változik a minimálbér is. Az év elejétől 3,6%-kal emelkedik a havi minimálbér, az ebből élők havonta 71 500 forintot kapnak. A tavalyi 81 ezer forintos szakmunkás minimálbér szintén nő, igaz, mindössze 500 forinttal.

Ezt is szeretjük