Valóban szükség van ördögűzőkre? A legkomolyabb eset részletei
A ördögűzés máig létező gyakorlat, az egyház most is képez szakembereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ördögűzés, vagyis az exorcizmus nem csupán a horrorfilmek és a rémregények szüleménye. Ősidők óta, illetve napjainkban is létező vallási gyakorlat, bár a közvéleményt mind a mai napig megosztja, elsősorban a megszállottság érzete és a pszichiátriai betegségek között meghúzódó, vékony határmezsgyének köszönhetően. Vannak azonban bizonyítékok és esetek, melyek még a legszigorúbb szkeptikusokat is képesek megdöbbenteni.

Démonűzés Arezzóban, Giotto di Bondone festménye
Szent Ferenc ördögűzése, Goya festménye

Az exorcizmus máig létező gyakorlat

Az exorcizmus egy démonok, gonosz szellemek vagy a sátán által megszállt személy ezektől való megszabadítását jelenti. Számos vallásban megvannak a hagyományai, a katolikus egyházban például igen jelentős mértékben.

A speciális szertartást utóbbi esetben az exorcista, vagyis egy pap végzi, aki szakszerű képzést kap, az eljárás sikere ugyanis a dogmák szerint ezen, illetve az azt végző személy hitén múlik.

A Vatikán a legújabb hírek szerint egyre több exorcistát képez ki, úgy tartják ugyanis, erre többek között a sátánista kultuszok nagymértékű terjedése miatt is szükség van. De a katolikus országokban a legtöbb egyházmegyében így is működik legalább egy exorcista pap - Magyarországon is.

Mikor és hogyan végzik el a szertartást?

A katolikus ördögűzés az egyik legszigorúbb és legszervezettebb eljárást jelenti a többi vallás hasonló gyakorlatai között. Kizárólag alapos orvosi vizsgálat után végzik el, és ritkán engedélyezik, csak akkor, ha a jelek alapján valóban szükség van rá.

A megszállottságnak ugyanis speciális, jól körülírható tünetei vannak. Ezek közé tartozik, hogy a megszállt személy általa nem ismert, esetleg ősi nyelveken beszél, természetfeletti képességekre és hatalmas erőre tesz szert, olyan távoli dolgokról tud, melyekről nem lehetne tudomása, szentségtelen viselkedést tanúsít, illetve idegenkedik minden olyan tárgytól, mely meg van szentelve. Az egyház által különösen veszélyesnek tartott szertartásnak is megvan a maga menete, mely Istenhez való könyörgéssel kezdődik, majd a démonhoz intézett paranccsal folytatódik, miszerint távoznia kell a megszállt ember testéből.

Az egyik leghíresebb eset: Anneliese Michel ördögűzése

Az 1952-ben született német, mélyen katolikus nő megszállásának és ördögűzésének története minden idők egyik leghíresebb és legvitatottabb, hasonló este - az ő históriáját dolgozza fel az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, illetve a Requiem című film is.

Hallucinációk és bizarr viselkedés

A megszállottság tünetei Anneliese-nél fiatalkorában kezdődtek, eleinte démoni hallucinációk gyötörték imádkozás közben, illetve hangokat hallott, melyek azt mondták neki, átkozott, és a pokol tüzén fog égni.

A lány mindezek hatására depressziós lett, és az öngyilkosságot fontolgatta, később viselkedése meglehetősen bizarrá vált, többek között szenet evett, rendszeresen letépte ruháit, saját vizeletét itta meg, leharapta egy halott madár fejét, illetve két teljes napig viselkedett úgy, mint egy kutya.

Irtózott a szent helyektől

Pszichiátriai kezelést javasoltak neki, melynek ideje alatt azonban egészségi állapota egyre csak romlott, a tünetek erősebbek lettek, és mindenfajta kezelés sikertelennek bizonyult.

Elsőként epilepsziát állapítottak meg nála, azonban az erre utaló elváltozásoknak jelét sem találták a vizsgálatok során. Anneliese tisztában volt azzal, hogy nagyon beteg - az elmebetegek többsége nincs -, miután pedig észrevette, hogy nem bírja elviselni a szent helyeket és tárgyakat, úgy döntött, az egyházhoz fordul, mivel problémája spirituális eredetű. A legtöbb pap orvoshoz küldte, Ernst Alt lelkész azonban a megszállottság tüneteit fedezte fel rajta, így engedélyt kért püspökétől az ördögűzés végrehajtására.

Anneliese Michel
Az ügy tárgyalásán

Exorcizmus, mindhalálig

A szertartások sorát szeptember 24-én kezdték meg, az 1614-es római katolikus rituálé szerint. Az exorcizmust két pap végezte 1975 és 1976 között - összesen 67-szer hajtották végre a rituálét a lányon.

A vége felé azonban a nő egyre többet beszélt a halálról, és beszámolt arról is, látomása volt Szűz Máriáról, aki arra kérte, döntsön, hajlandó-e tovább szenvedni, hogy megváltsa az embereket bűneiktől. Anneliese utóbbi mellett döntött, és megtagadta magától az ételt. 1976. július 1-jén álmában halt meg, a vizsgálatok szerint a kiszáradástól és az alultápláltságtól.

A hatóságok nem hagyták annyiban

A lány halála után nyomozás kezdődött, mely bírósági tárgyalást vont maga után. Az 1978-as per során a két papot és a lány szüleit vádolták hanyagságból elkövetett emberöléssel, úgy vélték ugyanis, halálát megakadályozhatták volna, ha időben kérnek orvosi segítséget. Végül a bírók megállapították a bűnösséget, a büntetés pedig hat hónap börtön és három év próbaidő volt, előbbit később felfüggesztették.

Kísérteties felvételek az ördögűzésről

Az esetről máig vitatkoznak, az orvosok is csak találgatni tudnak azzal kapcsolatosan, mi lehetett a lány betegsége, amennyiben nem megszállásról volt szó. Sokak szerint utóbbit bizonyítják azonban azok a kísérteties hangfelvételek, melyek az ördögűzés során készültek, és a védelem mutatta be őket a tárgyalás során.

Ezeken Anneliese ördögi, nem evilági hangokat adott ki, latinul beszélt, valamint úgy, mintha több hang szólna belőle egyszerre. Kétkedésre okot adó körülmény továbbá, hogy, ha a lánynak valóban pszichiátriai betegsége lett volna, a gyógyszereknek legalább kismértékben hatniuk kellett volna.

Anneliese-t katolikus körökben ma szinte szentként tisztelik, úgy tartják, szenvedésével és kései megtisztulásával - a papok szerint halála előtt végül megszabadult - az emberek bűneiért vezekelt. Sírja ma valóságos zarándokhely.

Képek: hu.wikipedia.org Exorcizmus szócikke; en.wikipedia.org Anneliese Michel szócikk, Slave0001.

OLVASD EL EZT IS!

rejtely
  • érdekességek a világból
  • rejtélyes esetek

3 hátborzongató rejtély, amit máig nem fejtettek meg

piros ufo
  • földönkívüliek
  • összeesküvés-elmélet

Akiket elraboltak az UFO-k

Ezt is szeretjük