Botrányos projekt: sikerült embert klónozni
Miért titkolták?
Sokan hisznek abban, hogy Éva néven már sikerült embert klónozni, csak titkolják. Igaz lehet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klónozást a filmekben és a scifi-irodalomban olyan technológiaként alkalmazzák, mely csak bajt hozhat az emberiségre, így nem csoda, hogy a klónozási eljárás félelmet és visszatetszést vált ki még azokból is, akik nem mélyen vallásosak.

A klónozott birka, Dolly maradványai egy skóciai múzeumban

Az első lépés egy veszedelmes korszak felé?

Amikor 1996-ban Dolly, a világ első klónozott birkája megszületett a skóciai Roslin Intézetben, a közvéleményt azonnal megosztotta. Az egyik táborhoz tartoztak azok, akik szerint születése a huszadik század egyik legjelentősebb áttörését sejteti, a másik oldal szerint viszont mindez csak az első lépés az emberiség egy új és veszedelmes korszaka felé. Dolly születése és a tudósok döntése - miszerint korábban vetettek véget életének idős állatokra jellemző tüdőbaja és ízületi gyulladása miatt - között eltelt hat évben a klónozási mániáról szóló viták példátlan hevességgel folytak.

A humán klónozás etikátlan?

A tudósok azt találgatták, vajon Dolly halála a korai öregedés eredménye-e, és felvetődött a kérdés, vajon a hasonló technológiával létrehozott humán klónok is hasonló rendellenességekkel születnének-e meg. A tudományos körökön kívül a politikusok is a klónozás törvényen kívül való helyezését fontolgatták.

1997-ben Clinton elnök meg is fogadta az Egyesült Államok Bioetikai Tanácsadó Testületének ajánlását, és több évre betiltotta a szövetségi pénzek humán klónozási kutatásokban való felhasználását azzal az indokkal, hogy az eljárás nem biztonságos, illetve etikátlan is.

A születés: 2002. december 26.

Az emberi klónozást lehetővé tevő technológia ennek ellenére lassan, de biztosan valósággá válik, míg az eljárással kapcsolatos pozitív és negatív érzések egyre erősödnek.

Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó szakembereket is sokkolta a hír, amikor a Clonaid - egy intézet, melyet a földönkívüliekben hívő raeliánus szekta alapított - bejelentette, hogy 2002. december 26-án délelőtt 11.55-kor az első emberi klón megszületett. Az állítólagos klón neve Éva volt.

Nem fedték fel a gyermek kilétét

Éva állítólagos születését újabb híresztelések követték további Clonaid-klónok megszületésével kapcsolatban. Dr. Brigitte Boisselier, a Clonaid tudományos igazgatója elmondta, amennyiben a gyermek kilétének felfedése nélkül is megoldható lenne, bejelentésüket DNS-bizonyítékokkal is alá tudnák támasztani.

Szembekerülve a tudományos világ hitetlenkedésével, az etikai felháborodással, illetve a média szarkazmusával, 2001-ben támogatóik kérésére a vádesküdtszék is vizsgálta a Clonaid ügyeit, és nem találtak bizonyítékot annak cáfolatára, hogy valóban életképes klónt megalkotó technológia kifejlesztésének a küszöbén állnak.

Realiánus szekta: örök élet klónozással

A raeliánusok egyik legfőbb célja egy tökéletes klónozási eljárás kifejlesztése, mely halhatatlanná teszi őket. Igyekezetük alapja az a nézet, miszerint az emberiség idegen megalkotói - az elohimok - saját fajuk esetében is így érték el az öröklétet.

A szekta egyes tagjai - állításuk szerint - kommunikálnak az elohimokkal, akik már tervezik visszatérésüket a Földre.

Nem találtak cáfoló bizonyítékot

A Clonaidban folytatott törvényességi vizsgálatok egyike sem találta az életképes klónokról szóló állításokat megcáfoló bizonyítékot. Florida államügyészi hivatala nem is vizsgálta, hogy vajon Éva létezik-e, vagy sem. Szerintük Éva származása miatt veszélyben van, így szüksége lehet állami védelemre. Ezek szerint Floridában a hatóságok meglehetősen bizonyosak voltak abban, hogy a világ első klónja tényleg létezik.

Szkeptikus hangok

A szkeptikusok azt követelték, hogy mutassák meg a csecsemőt vagy a gyermek és az eredeti donor DNS-ét. Ha a két DNS egymás tökéletes másolata, véleményük szerint csak akkor lehet elhinni, hogy állításaiknak van igazságalapja.

Máskülönben úgy tartják, nem lehet meglepődni, ha mindezt csak egy jó PR-húzásnak tartja a közvélemény, melynek egyetlen célja az érdeklődés felkeltése egy olyan francia kultuszvezetőkből álló, szexuálisan túlfűtött, meglehetősen bizarr hitű csoport iránt, melyre másként senki sem vesztegetné a drága idejét.

Cikkünk David Southwell és Sean Twist Rejtélyes esetek - A legérdekesebb összeesküvés-elméletek című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. Kép: en.wikipedia.org Dolly című szócikke.

Ezt is szeretjük