Az elmúlt évek legnagyobb magyar átverése
A gyógyító webgömb
Az internet energiái, mint gyógyító erők? Volt, aki ezzel próbálkozott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években az internet lakosság körében történő rohamos terjedésének köszönhetően őrültebbnél őrültebb átverések keltek életre, melyek nagyobb része az összeesküvés-elméletekre, valamint a titkolt veszélyforrásokra érzékeny laikusok hiszékenységére épített, a legfőbb cél pedig a riadalomkeltés lehetett. Az egyik legnagyobb ilyen átverés azonban ötvözte az informatika és a napjainkban szintén elterjedt spirituális gyógyítás világát.

Infospirituális erők

A webgömb kiötlője Valerus Santus volt, aki, miután több mint 10 éve foglalkozott már a spiritualizmussal és az informatikával, 2000-ben elhatározta, hogy ötvözi a kettőt, ennek megfelelően pedig webgyógyító programozónak nevezte el saját magát.

Forradalmi találmánya a gyógyító webgömb volt, mely balról jobbra, illetve jobbról balra irányuló fizioenergiai mozgásával összegyűjtötte és egyben továbbította is az interneten fel nem használt energiát.

Valerus mindezt a netes keresők példáján keresztül magyarázta: ahogy a beírt kulcsszavakra keres a program, a webgömb úgy kutatja a világháló zugaiban rejlő energiákat.

Azért, hogy a felhasználók megismerhessék a gömb hatékonyságát, a készítő két hónapig ingyenessé tette a használatát, bár elmondása szerint már egy hét után lehetett érezni a hatását.

Webgömb stressz és fájdalom ellen

A webgömb használata roppant egyszerű volt: a felületre belépve a forgó gömbre kellett koncentrálni, az eredmény érdekében naponta tíz percig.

Mindeközben nem ártott tudatilag és fizikálisan is ellazulni a gyógyító energiák befogadása érdekében, melyekről Valerus állította, hogy leküzdhetik a mindennapos stresszt, emellett hatásosak a fájdalomcsillapítás terén, valamint nátha és a vírusos megbetegedések esetén, de az idegrendszeri betegségek kezelésében is eredményesek. A gyógyító erő csökkenését kivédve Valerus a weboldalról történő használatot javasolta.

A gonosz erők számoltak le vele

Arról nincsenek információk, hogy vajon hányan vélték érezni a gyógyító gömb jótékony hatását, bár egyes fórumokon egyszerűen megmagyarázták az elméletileg akár sikeresnek is nevezhető működési elvet: úgy tartották, a placebohatáshoz hasonlóan legfeljebb a hit hozhatott eredményt ebben az esetben.

A honlap tanúsága szerint azonban számos negatív és támadó hangvételű üzenetet kapott a csodagömb kifejlesztője, melyeket megkérdőjelezhető szakmaisággal utasított vissza. Valerus véleménye szerint az egyszerű informatikusok azért kérdőjelezték meg a gömb működését, mert csak egy animált képet láttak, nem pedig az egész mechanizmust, a többieknek pedig egyszerűen fogalmuk sem volt a forradalmian új infospirituális technológiáról.

A projekt végül nem volt hosszú életű, ugyanis 2005. december 13-án ismeretlen tettesek feltörték a honlapot. A tettet Valerus minősíthetetlennek tartotta, és úgy vélte, a gonosz erők nem neki ártottak, hanem gyógyulni vágyó embertársaiknak.

A gyógyító webgömb Valerus honlapján

Csak médiahack volt

Az eset után nem sokkal az Index.hu utánajárt az ügynek, és kiderült, hogy Dezső András újságíró nevéhez kapcsolódik, aki már korábban is több fiktív karaktert és hoaxot talált ki, részben a maga szórakoztatására, részben pedig azért, hogy rávilágítson arra, mi az álhír, és ezeket mennyire képes felkapni a sajtó.

Bár ezúttal egy programozó perrel is megfenyegette, azt állítva, Valerus Santus csodás gyógyító webgömbjével nemcsak a hiszékeny embereket csapta be, de az informatikusokat is lejáratta. Az újságíró véleménye szerint ez azonban csak egy ártatlan tréfa volt, hiszen nem olyan, mint például a vérellátó láncokat megbénító lánclevelek, ráadásul szándékában állt a mindent gyógyító csodaszerek kifigurázása is.

A kép forrása a még ma is létező honlap: webgyogyito.uw.hu.

OLVASD EL EZT IS!

internet
  • internet
  • házasság

Postán rendelt férfiak

gabonakor
  • földönkívüliek
  • érdekességek a világból

A sátán üzenetének tartják a misztikus jeleket

vonalkod
  • világvége
  • földönkívüliek

A világvégét jelzik a vonalkódok?

Ezt is szeretjük