Ne csak a kedvesedet szeresd Valentin-napon: a Földnek is szüksége van a törődésre
Az ünnepnapokon is fontos a tudatosság és a környezetvédelem.

fa-sziv
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, mely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

A Valentin-nap angolszász eredetű ünnep, az Egyesült Államokban és Angliában ünneplik a legtöbben, de az egész világon, így Magyarországon is egyre nő a népszerűsége. Február 14. közeledtével többszörösére növekszik a kereslet a virágok, bonbonok és üdvözlőkártyák iránt, sokan ékszert, ruhákat vagy parfümöt vásárolnak szerelmüknek.

A csomagolás és az ajándék is sokszor a szemétben landol

Ezeknek az ajándékoknak szinte egyből a kukában landol a csomagolása, sőt, sokszor maguk a termékek is a szemetesbe kerülnek pár nap vagy hét után - gondoljunk csak a képeslapokra vagy a vágott virágokra. A csokoládé és más édességek különösen népszerűek Valentin-napi ajándékként: csak az Egyesült Államokban 25 millió tonna fogy belőlük évente.

Főleg a bonbonok közkedveltek, melyeket gyakran több rétegnyi csomagolóanyagba burkolva árulnak - van olyan, melynek össztömegéből több mint 40% a csomagolás -, így, miután kiürülnek, felesleges műanyag, papír, celofán és alufólia kerül a szemetesekbe, majd a természetbe. A gyönyörű csomagolás árát így nemcsak az fizeti meg, aki pénzt ad érte, hanem mindannyian. Megoldás lehet, ha az ember nem választ túlcsomagolt terméket, vagy felkeres egy csomagolásmentes boltot, és ott vásárol.

Szinte minden ünnepkor sláger üdvözlőlapot, képeslapot küldeni szeretteinknek, csak az Egyesült Államokban 180 millió, míg Angliában 24 millió fogy belőlük Valentin-nap alkalmával. Ezek viszont sokszor műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak, így újrahasznosításuk nehézkes. Manapság már rengeteg online képeslap létezik, de, aki mindenképp valami kézzelfoghatóval szeretné köszönteni a másikat, válasszon olyan kártyát, ami egyetlenegy réteg papírból készült.

A virágcsokor sem csak lebomló hulladékból állhat

A legnépszerűbb Valentin-napi ajándék nem más, mint a virág, így nem is meglepő, hogy csak erre a napra több százmillió szál rózsát termesztenek világszerte. A csokrokat azonban az árusok előszeretettel csomagolják celofánba, ami szintén lassan lebomló műanyag. Ha viszont megkérjük őket, hogy inkább csak egy szalagot vagy papírt használjanak a csomagoláshoz, nem keletkezik műanyagszemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Valentin-napi hulladékért nem lehet kizárólag az üzleteket és vállalatokat hibáztatni, az emberek is hajlamosak környezetszennyező anyagokat használni. Mielőtt tehát a bevásárlókosárban landolna az újabb tekercs díszcsomagolás vagy műanyag masni, nem árt végiggondolni, nincs-e otthon egy kartondoboz, egy darab szalag, egy újságpapír vagy kendő, amivel hangulatos, környezetkímélő csomagolás varázsolható az ajándék köré.

- A legtöbb pazarló ajándékra létezik alternatíva. A csomagolóipar folyamatosan keresi és használja a fenntartható megoldásokat, így, ha mi is odafigyelünk, szinte bármit tudunk úgy ajándékozni, hogy az ne járjon felesleges hulladékkal. Csak egy kis odafigyelésre és körültekintésre van szükség - jegyezte meg Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. Az is megoldás lehet, ha tárgyak helyett az ajándék utazás, vacsora vagy belépőjegy, hiszen egy élmény örök elmék marad.

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt

Vannak, akik kreativitásukkal igyekeznek minél több területen kiaknázni a fenntartható források nyújtotta lehetőségeket. Olyan szuper ötleteket mutatunk, melyeket bárki kipróbálhat, vagy akár továbbgondolva, a saját igényeire szabva illeszthet az életébe.

Ezt is szeretjük