"Viktátor" lett Orbán Viktorból
Így reagáltak a külföldi lapok a magyar választások eredményére
Az orosz, a francia, a német, a brit és az osztrák vélemény is ugyanaz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyarországi parlamenti választások után természetes, hogy a külföldi sajtó is foglalkozik a témával, főleg, ha az eredmény annyira radikális, mint amilyen most, 2014-ben.

Orbán Viktor beszédet mond az eredményváró rendezvényen

A Fidesz és Orbán Viktor nagyjából kétharmados győzelmére reagáltak az orosz, cseh, brit, amerikai, osztrák, német és francia lapok is.

Orosz visszhang

Az orosz Kommerszant című gazdasági lap egyik cikke szerint Orbán Viktor 25 év alatt liberálisból konzervatívvá és nacionalistává vált - ezt Fjodor Lukjanov, külpolitikai szakértő fejtette ki. Egy olyan ember lett belőle, aki bírálja az Uniót, és alternatív lehetőségeket keres keleten.

Szerinte Orbán megtestesülése annak a folyamatnak, melyet sokan az európai modell alkonyának tekintenek, amíg mások éppen ellenkezőleg, egy új modell hajnalának. Orbán Viktor korlátozza a szólásszabadságot, és úgy alakította át a jogrendszert, hogy az jobban szolgálja az állam érdekeit.

Francia, osztrák és brit lapok

A francia Le Mond szerint a jobboldal győzelme bebetonozza Orbán Viktor hatalmát, valamint a szélsőjobboldal megerősödésével a magyar parlamenti választások az európai populista tendenciákat erősítik az EU parlamenti választása előtt.

A cikk szerzője, Joelle Stolz szerint a Fidesz támadásait a kampányban a legnagyobb ellenfelére, a baloldalra koncentrálta, ami a személyes viták és a korrupciós ügyek súlya alatt csak későn tudta életre hívni a közös platformot. A lap nem értékelte katasztrofálisnak a baloldal eredményét.

A brit Financial Times értesülései szerint a magyar baloldal a Budapesten működő nagykövetségekhez fordult panasszal az új magyar választási rendszerrel kapcsolatban. Ebben az áll, hogy az ellenzék nem tudta kommunikálni üzenetét, amiért az új törvény megtiltotta a fizetett televízió- és rádióhirdetéseket, a szabadtéri reklámfelületeket pedig Fidesz-közeli cégek ellenőrzik.

Ezenkívül a levélben szót ejtenek a kamupártokról, a külhoni magyarok levélben való szavazásáról, illetve arról, hogy a külföldön dolgozó magyaroknak a legközelebbi nagykövetségre kellett utazniuk.

A Kurier című osztrák lap Viktátor nem fog hidat építeni címmel közölt cikket. A magyar miniszterelnök egy korábbi, a Kuriernak adott interjúját idézi, melyben Orbán Viktor megjegyezte: minden európai politikus titokban ilyen hatalomról álmodik, mint amilyet most ő a magáénak tudhat. A mostani választáson Orbán kezére játszott az erőtlen és egymással civakodó baloldali ellenzék, mely semmit nem tudott felmutatni az öntudatos populistával szemben - véli a szerző, aki szerint a győzelem mértékét viszont a kormányfő a rá és a Fideszre szabott választási törvénynek köszönheti.

A magyar választók fele, akik nem rá szavaztak, arra készülhetnek, hogy Orbán nem fog hidat építeni ellenfeleihez, nem fog kompromisszumot keresni, ez távol áll "Viktator" Orbán természetétől - jegyzi meg a lap. Ellentámadásokkal, védekezéssel és agresszív retorikával mutatja meg majd az erejét - olvasható a vezércikkben.

Mit mondanak a németek?

A német sajtóorgánumok szinte egytől egyik beszámoltak a magyarországi választásról. Szinte egyöntetűen azt írták, hogy a Fidesznek meglesz a kétharmada. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz a szavazatoknak csak a 46 százalékát szerezte meg, így közel kétszer olyan erős, mint az ellenzék.

 

A szintén konzervatív Die Welt Boris Kálnoky cikkét közölve kiemelte, hogy a baloldal még egy nevet sem volt képes találni magának, majd a tagok mindenféle összefogás nélkül bánkódtak. A cikk szerint a balliberális értelmiség, úgy tűnik, már csak a fővárosban létezik. A Jobbikról annyit írt, hogy kulturáltabban lépett fel a kampányban, és valószínűleg ennek is köszönheti a sikerét.

A liberális Süddeutsche Zeitung hírösszefoglaló mellett kommentárt is közölt Cathrin Kalhweittől, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor szerint 15-20 évig kell egyetlen politikai erőtérnek vezetnie az országot, és ezzel a Fideszre és saját magára gondol, de meglehet, hogy téved. Nem azért, mert a kevéssé meggyőző baloldali ellenzék keresztülhúzza számításait, hanem azért, mert soviniszta politikájával kinyitotta Pandora szelencéjét, ami a jobboldali radikális Jobbik megerősödésében mutatkozik meg - írta a liberális lap szerzője, kiemelve, hogy Orbán soha nem tett kifejezetten antiszemita vagy rasszista megjegyzéseket, de megdöntött egyes tabukat, és hosszútávon a Jobbik lehet az a párt, amelyik megtorpedózza a jövőre vonatkozó terveit.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd.

OLVASD EL EZT IS!

valasztasok kicsi
  • belföld
  • választás 2014

Így választunk április 6-án

Ezt is szeretjük