Eldőlt a 2022-es választás eredménye: a Fidesz-győzelem nem kérdés, de van, ami még változhat

Bár a feldolgozottság még nem 100%-os, már nagy valószínűséggel megjósolható a 2022-es választás eredménye.

Választási eredmény 2022
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lezárult a 2022-es országgyűlési választás, jelenleg is folyamatban van a szavazatok számlálása. A feldolgozottság jelenleg, 23 óra előtt néhány perccel 74,52%-os, vagyis még nem teljes, de ennél a pontnál már egyértelműen megjósolható a mai nap kimenetele. Az tehát nem kérdés, hogy idén sem lesz kormányváltás, mert behozhatatlan előnyre tett szert a Fidesz-KDNP, valószínűleg a kétharmad is meglesz, de az arányok némileg még változhatnak.

Választási eredmény 2022

Az országos listákra leadott szavazatok 74,52%-os feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

  1. FIDESZ-KDNP (54,45%)
  2. DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD (33,72%)
  3. MI HAZÁNK (6,40%)
  4. MKKP (3,06%)
  5. MEMO (1,07%)
  6. NORMÁLIS PÁRT (0,76%)

További részletek ezen a honlapon találhatók.

Orbán Viktor miniszterelnök 22:45-kor élő beszédet tartott a kormánypárt eredményváró rendezvényén, ahol így értékelte a helyzetet: "Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan."

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje 23:20-kor kezdődő beszédében úgy fogalmazott: "Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, szomorúságomat. Soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény. (...) Elismerjük, hogy ebben a rendszerben a Fidesz óriási többségét megszerezte a szavazatoknak. Azt, hogy ez a választás demokratikus lett volna, azt továbbra is vitatjuk. (...) Ebben a rendszerben ezt lehetett elérni, mi mindent megtettünk."

Toroczkai László, a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje is megszólalt a párt eredményváróján. Parlamentbe jutásuk kapcsán azt mondta, megtörtént a csoda, amiben senki sem hitt, csak azok a magyarok, akik életre hívták ezt a mozgalmat, valamint azok, akik dolgoztak rajta.

Még napokig nem lesz végleges az eredmény

A 2022-es választáson a részvételi arány közelített a négy évvel ezelőttihez, de nem érte el azt: idén a 22:45-ös adatok szerint a szavazásra jogosultak 69,29%-a tette le voksát az NVI belföldi záró adatai szerint. Ez a szám négy évvel ezelőtt 70,22% volt. A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson 18:30-ig a választópolgárok 67,06%-a, 5 159 496 szavazó adta le szavazatát az NVI adatai szerint. Minden kérdésre a "NEM" válaszok voltak többségben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A NVI a választás éjszakáján csak az előzetes eredményeket közli. A végkifejlet majd akkor válik hivatalossá, amikor hazaszállították a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnákat, valamint megszámlálták a levélben leadott szavazatokat. A választás országos eredményét legkésőbb április 22-én, az egyéni választókerületek végső adatait pedig április 9-én jelentik be.

Ahogyan négy évvel ezelőtt, úgy idén is kiemelten foglalkozott a magyar országgyűlési választással a külföldi sajtó. Tudósított az eseményekről többek közt a The Guardian, a BBC, a The Washington Post, a Reuters, a Bloomberg, a US News, az Al Jazeera és a Daily Mail is. A legtöbb médium főleg az orosz-ukrán háború tükrében vizsgálta a magyar választást, valamint vele együtt a szintén április 3-án tartott szerbiai előrehozott parlamenti- és elnökválasztást.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs; Getty Images/NurPhoto/Beata Zawrzel.

Választási összefoglalónkat ide kattintva olvashatod.

Választás 2022: nagyot fordult a helyzet délutánra

Ahhoz képest, ahogyan a 2022-es választás indult április 3-án reggel, délutánra egészen új fordulatot vettek az események. Pillanatképeket mutatunk itthonról és külföldről.

Választás 2022: nagyot fordult a helyzet délutánra, friss képeket mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük