Mikor nem érvényes a szavazólap, és kit nem engednek szavazni? A legfontosabb tudnivalók a 2022-es választásról
Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és eseményeket a 2022-es választásról.

DBZOL20220403003
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cikkünk frissül.

Friss

22:45 - 74,52%-os a feldolgozottság, de már eldőlt a 2022-es választás eredménye: a Fidesz-győzelem nem kérdés, az arányok még változhatnak. Kattints ide a részletekért!

21:20 - Zajlik a szavazatszámlálás, folyamatosan jönnek a részeredmények. 23,03%-os feldolgozottságnál az országos listás összesítés szerint első helyen a FIDESZ-KDNP áll 59,99%-kal, második helyre az Egységben Magyarországért pártjai, a DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD került 28,89%-kal, harmadik helyen pedig a MI HAZÁNK szerepel 6,58%-kal.

19:10 - A választásra jogosultak 67,8%-a, 5 216 424 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18:30-ig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti számoktól, melyek szerint 2018-ban 18:30-ig a választópolgárok 68,13%-a jelent meg. A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson 2022. április 3. 18:30-ig a szavazásra jogosultak 67,06%-a, 5 159 496 szavazó adta le szavazatát az NVI adatai szerint.

19:00 - Vasárnap este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén, valamint a 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókörben az országgyűlési választáson és a népszavazáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják a voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához - írta az MTI.

17:40 - 4 840 928 szavazó, a választópolgárok 62,92%-a járult az urnákhoz az országgyűlési választáson 17 óráig az NVI adatai szerint. Ez nagyon közel van a négy évvel ezelőtti 17 órai adathoz, ami 63,21% volt. A részvételi arányokról az utolsó napközbeni összesítés adatai 18:30 után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

15:55 -  A választásra jogosultak 52,75%-a, 4 058 746 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig az NVI adatai szerint. A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 55,15%, ami 570 368 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 47,92 százalék, ebben a megyében 242 022-en voksoltak. Négy évvel ezelőtt 53,64% voksolt 15 óráig.

14:00 - 13 óráig a választásra jogosultak 40,01%-a, 3 078 029 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Több helyen sorok alakultak ki a szavazóköröknél. A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 42,2%, ami 436 471 szavazót jelent. Négy évvel ezelőtt 53,64% voksolt 15 óráig.

12:05 -  A Nemzeti Választási Iroda szerint a választásra jogosultak 25,77%-a, 1 982 937 szavazó voksolt az országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig. Ez a szám egy kicsivel elmarad a négy évvel ezelőttitől, amikor 29,93% szavazott 11-ig.

11:55 - Összegyűjtöttük, milyen posztokkal biztatnak szavazásra a politikusok: Orbán Viktor például egészen izgalmas fotót osztott meg a Facebook-oldalán. Ha kíváncsi vagy rá, ide kattintva megnézheted!

11:10 - Több mint 231 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával vasárnap az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson. Ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. Az első választók nemzeti színű kitűzőt vehetnek át a szavazatszámláló bizottságoktól. A kerek, ezüstös színű szegéllyel ellátott kitűzőn a "Szavaztam!" felirat szerepel. A kitűző valamivel nagyobb, mint egy 50 forintos érme - írja az MTI.

10:50 - A legismertebb politikusok egy része már leadta a szavazatát, és legtöbbjüket szeretteik is elkísérték. Nézd meg képeken, kik állnak a sokat látott arcok mögött,  kattints ide !

9:50 - A Nemzeti Választási Iroda frissítette a részvételi adatokat: a szavazásra jogosultak 10,31%-a, 793 219 fő adta le szavazatát az országgyűlési választáson reggel 9-ig.

9:10 - Török Gábor politikai elemző közzétette az NVI legfrissebb számadatait. Az elmúlt 20 év országgyűlési választásait tekintve az idein a második legmagasabb volt a részvétel a választás első órájában. A 2018-as, már reggel rekordmagas arányt 2022-ben nem sikerült elérni, ezúttal 1,82%-os a részvétel az első információk szerint.

Választás 2022 - A legfontosabb tudnivalók

Megkezdődött a 2022-es az országgyűlési képviselő-választás és a vele egy napon rendezett népszavazás, csaknem 7,7 millió választópolgár teheti le voksát a szavazókörök este 7 órás zárásáig. A Nemzeti Választási Iroda vasárnap reggeli közlése szerint valamennyi szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés.

Mucsi Tamás, az NVI szervezési főosztályának vezetője elmondta, hogy a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

Mikor nem érvényes a szavazólap?

A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk, mint amelyeket nem dobtak be az urnába. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja - írta az MTI.

DBZOL20220403017
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha a választópolgár az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság új lapot ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód. Az elrontott szavazólap hátoldalára a szavazatszámláló bizottság felvezeti a "rontott" megjegyzést, és bevonja. Ezek számát a választás szavazóköri eredményéről készült jegyzőkönyvben rögzítik.

A szavazat érvényességét - ha az egyéb feltételeknek megfelel - nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a párt neve feletti - a népszavazási szavazólapon az "igen" vagy a "nem" feletti - körbe, tollal írt két, egymást metsző vonallal, tehát + vagy x jellel lehet. Nem tekintik érvényes szavazatnak a bekarikázást, besatírozást, kipipálást, és az sem, ha nem a válasz alatti karikában metszik egymást a vonalak.

Ki nem szavazhat?

Nem engedik szavazni azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát, és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását. Visszautasítják azt is, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott. A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot, de külön kell aláírnia a népszavazás és az országgyűlési választás szavazólapjának átvételét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dönthet úgy, hogy valamelyik szavazólapot nem veszi át, ekkor csak a megfelelő rovatban írja alá a névjegyzéket. Ha csak egyik helyen írja alá a névjegyzéket, és később visszatér szavazni, a másik rovat aláírását követően megkapja a másik szavazólapot is.

Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe. Az írásképtelen választópolgár helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, e körülmény feltüntetésével.

Szavazás és koronavírus

Mivel Magyarországon jelenleg nincs általános maszkviselési kötelezettség, a szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező felvenni a maszkot. Aki saját érdekében úgy ítéli meg, az hordhat maszkot a szavazóhelyiségben, de az azonosítás idejére le kell vennie.

A szavazáskor minden választópolgár használhatja saját tollát, de a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazófülkékben elhelyezett tollak rendszeres fertőtlenítéséről. Az NVI javasolja azonban a maszkviselést, a gumikesztyű használatát és a távolságtartás betartását azoknak a mozgóurnás szszb-tagoknak, akik a karanténban lévőket felkeresik.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Judit és férje le sem tagadhatnák fiaikat

Varga Juditnak és férjének három fia van, de a szavazásra csak ketten kísérték el szüleiket. Más politikusok is szeretteik társaságában adták le voksukat.

Ezt is szeretjük