Mi történik, ha lejárt személyi igazolvánnyal mész szavazni? Kiderült, elfogadják-e az okmányt
A veszélyhelyzet miatt kötelező a lejárt okmányok elfogadása.

GettyImages-1081167482
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a kormány a 2020. március 11-e óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így ezek bemutatásával is részt lehet venni a vasárnapi parlamenti választáson. A vasárnapi voksoláson és népszavazáson a magyarországi szavazókört felkereső választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát.

Ezt bármilyen típusú, erre alkalmas igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Emellett a választópolgárnak igazolnia kell lakcímét vagy személyi azonosítóját. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban a szavazatszámláló bizottságok elfogadják.

Érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont, és érvénytelen, ha az okmány érvényességi ideje ez előtt járt le.

A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy a választásra jogosultak élni tudjanak szavazati jogukkal, a választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat. A kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A választás hétvégéjén azonban kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs - személyi igazolványa, érvényes útlevele, jogosítványa -, akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson. Az ügyeletet tartó kormányablakokról és okmányirodákról a kormanyablak.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: Getty Images

Nem csak az adóbevallás határideje van május 20-án

Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezt is szeretjük